Dr. Harriette Verwey en Greet Meesters over de verandering die vrouwen kunnen brengen. (Foto: Gerry van Bakel).

Meesters on the Move: 'Vrouwen veranderen de hele gemeenschap'

Voor een gezondere leefstijl is het nodig veranderingen door te voeren in het dagelijks leven. Veranderen is niet altijd gemakkelijk, weet ook Leidens leukste fitgirl Greet Meesters. Gepensioneerd cardioloog Harriette Verwey vertelt haar dat verandering via vrouwen gaat. “Vrouwen hebben vriendinnen en die kletsen.”

Lees alle artikelen terug in het ‘Meesters on the Move’-dossier van Sleutelstad

Verwey mag dan sinds vier jaar met pensioen zijn. Doctor blijf je je hele leven, zoals ze zelf zegt in de verborgen tuin van haar huis in hartje Leiden. Verwey studeerde in Leiden en was eigenlijk haar hele werkende leven verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum, op een paar korte uitstapjes na. Maar ze maakt zich nog altijd sterk voor een gezondere levensstijl. En haar ervaring is dat je vrouwen moet activeren. “Vrouwen praten met elkaar, wisselen ervaringen en recepten met elkaar uit.”


Een reportage van Gerry van Bakel in de serie Meesters on the  Move met Leidens leukste fitgirl Greet Meesters en deze week dr. Harriette Verwey.

Greet Meesters heeft een soortgelijke ervaring opgedaan in de jaren dat ze in Leiden-Noord met het project GONoord! van die wijk de gezondste wijk van Leiden en misschien wel heel Nederland wilde maken. “Bij de meeste activiteiten kwamen vooral vrouwen opdagen en dan is er altijd wel iemand die roept: maar je bereikt die mannen niet. Ja, die komen niet. Maar die vrouwen gelukkig wel en ze brengen weer andere vrouwen mee.”

De afgelopen maanden heeft Meesters steeds nieuwe tips opgehaald over hoe belangrijk het is om te blijven bewegen, om gezond te eten, voldoende te slapen en op tijd rust te nemen en tijd voor jezelf. “Deze coronatijd zorgt voor heel veel stress,” zegt Meesters, “daarom wil ik graag mensen op weg helpen om met kleine stapjes iets te doen aan hun gezondheid. Een fit lijf, maar ook fris en fruitig in je hoofd.”

Een nieuwe weg inslaan, een ander pad kiezen en veranderingen doorvoeren in wat je eet, hoe je beweegt en dergelijk, gaat vaak makkelijker met behulp van medestanders. “Veel vrouwen zijn gewend om van alles te bespreken met hun vriendinnen, zo trekken ze hen mee”. zegt Verwey. “Heb je dat al geprobeerd? Mannen veranderen alleen zichzelf, vrouwen veranderen eerst zichzelf, dan hun gezin en daarna de hele gemeenschap.”

Dit is aflevering 26 in de serie Meesters on the Move. Heb je ook een goede tip voor Meesters on the Move? Wat is jouw geheime wapen om fit van hoofd, hart en lijf te blijven? Laat het ons weten, mail naar redactie@sleutelstad.nl.

Advertentie

Leiden Maatschappij Sport Meesters on the Move


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×