(Foto's: Gemeente Leiden).

Ricardo Winter mboRijnland benoemd tot Ridder

Burgemeester Henri Lenferink heeft gisteren Ricardo Winter benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor het mbo in Nederland. Winter ontving de onderscheiding tijdens een speciale bijeenkomst georganiseerd ter gelegenheid van zijn pensionering als lid van het College van Bestuur van het mboRijnland.

De afgelopen 45 jaar was Winter werkzaam in het onderwijs, waarbij zijn focus steeds lag op de minder kansrijke jongeren. Als onderwijsbestuurder heeft hij een indrukwekkende reeks functies bekleed. Met name het beroepsonderwijs wist Winter belangrijke onderwijsinnovaties tot stand te brengen en hij slaagde er in om onderwijsinstellingen die in nood waren te redden.

In 2015 werd Winter naar Leiden gehaald om het nagenoeg failliete ROC-Leiden te gaan leiden. Winter ging constructief en spijkerhard aan de gang. Het herstelprogramma onderwijs kreeg de hoogste prioriteit en een jaar later concludeerde de onderwijsinspectie dat de resultaten over de hele linie lieten zien dat dat het ROC Leiden op de goede weg was. Daarna lukte het Winter ook om de relatie met het ID-College te herstellen. De fusie met het ID College in 2017 werd deel van het reddingsplan van ROC Leiden en zo werd mboRijnland geboren en werd Winter lid van het College van Bestuur.

Winter heeft ook een groot hart voor de studenten die de wind niet mee hebben. Hij maakt zich sterk voor doorlopende leerlijnen tussen speciaal onderwijs en mbo. Daarnaast is Winter actief in de Regiegroep Voortijdig Schoolverlaten en in samenwerkingen om de verbinding tussen jeugdzorg en onderwijs te verbeteren. De drijfveer van Winter is dat elk talent de beste plek verdient in de samenleving. Hij gelooft in talenten en de toekomst van jongeren, ongeacht waar hun wieg heeft gestaan en daar zet hij zich ook buiten zijn werk voor in.

Ook was Winter jarenlang bestuurslid van het platform JINC, dat basisschool- en vmboleerlingen helpt aan een goede start op de arbeidsmarkt, hij was lid van de Raad van Toezicht bij Circus Elleboog, dat vele honderdduizenden kinderen de kneepjes van het circusvak heeft bijgebracht, voorzitter van de Raad van toezicht bij het Jongeren Cultuurfonds in Amsterdam dat creatieve cultuurlessen toegankelijk maakt voor kinderen uit alle inkomensgroepen en voorzitter van het internationaal
cultuurpodium Mozaïek te Amsterdam.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×