(Foto: Ruud van Brecht, tekst Welmoet Lugt).

Leidse rugbyers pakken voorjaarskampioenschap

Regerend landskampioen DIOK heeft weer een prijs gepakt. De Leidse rugbyers hebben met winst in de Voorjaarscompetitie laten zien dat ze nog steeds de top van Nederland zijn. Omdat de reguliere competitie dit jaar niet door kon gaan, werd in februari de Voorjaarscompetitie in het leven geroepen.

Het hoofddoel van de competitie was het klaarstomen van het Nederlands team voor de belangrijke promotiewedstrijd tegen België. De spelers hadden wedstrijdritme nodig en die kon worden opgedaan in de Voorjaarscompetitie. Daarnaast was het voor de teams in de Ereklasse natuurlijk een mooie gelegenheid en kans om weer op het niveau van voor de coronapandemie te komen.

Zaterdag stond de een na laatste wedstrijd van de competitie, waarin eenmaal tegen elke tegenstander werd gespeeld, gepland. DIOK speelde tegen CAS RC. Bij winst kon DIOK niet meer ingehaald worden op ranglijst en bleef het kampioenschap ook dit jaar in Leiden.

Zes spelers in Oranje
Met zes spelers in de oranjeselectie, die afwezig zijn door voorbereidingen voor een interland aanstaand weekend, was DIOK genoodzaakt een zeer jonge selectie op te stellen. Ook een aantal routiniers die geplaagd zijn door blessures moesten vanaf de kant toekijken hoe de overwegend jonge garde de winst moet gaan binnenslepen. CAS moest ook een tweetal internationals afstaan aan Oranje en ziet ook haar kans om jonge spelers aan te laten treden.

De sfeer aan de Smaragdlaan is gemoedelijk. Vijftig toeschouwers zijn welkom op de tribune en navraag leert dat niemand de uitslag durft te voorspellen. In het verleden is gebleken dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn.

De wedstrijd begint evenwichtig en lang gaat de score min of meer gelijk op. Try’s van Pim van Dam, Sem Verplancke , een spectaculaire duik-try van Tafadzwa Kahembe, Stefan Noort en conversies van Van Dam en captain Leon Koenen zorgen er uiteindelijk voor dat DIOK in de spannende wedstrijd net weet te winnen met 29-22. Met de winst volgt een ontlading aan de Leidse kant op het veld. Vorig seizoen werd de competitie gestaakt terwijl er nog twee wedstrijden gespeeld moesten worden en DIOK ongeslagen boven aan stond. Het binnenslepen van het Voorjaarskampioenschap is dan ook de revanche die veel spelers voor ogen hadden. De beker blijft vooralsnog in Leiden bij de regerend landskampioen.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×