In de Vlietlanden wordt wel afstand gehouden, maar op Mallorca gaat dat net wat anders. (Foto: Robbert Beurse).

Coronacijfers weer beter, maar Leidse regio loopt achter

De besmettingen met het coronavirus zijn in het hele land verder gedaald. Maar in de Leidse regio ging dat wel langzamer dan elders. De besmettingsgraad ligt hier nu ruim de helft hoger dan het landelijke gemiddelde. Dat geldt voor Leiden en voor alle buurgemeenten, inclusief Teylingen.

Het gaat met de pandemie in Nederland nog steeds de goede kant op. Volgens het kabinet gaat het zelfs zo goed, dat per komend weekend heel veel coronamaatregelen kunnen worden opgeheven. Bijna alles kan weer, zo lang iedereen zich houdt aan de anderhalve meter afstand en ‘thuisblijven en testen bij klachten’.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Het goed nieuws blijkt ook uit de cijfers. Nederland telde deze week nog maar 37 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners. Dat is nog steeds een stuk meer dan eind juni 2020, maar de trend is gunstig. De cijfers van nu zijn bijna tien keer zo laag als die van eind april. Die sterke daling biedt perspectief.

Tegelijk valt op dat die daling in de Leidse regio trager gaat. Eind april werden hier ruim 300 nieuwe besmettingen per honderdduizend inwoners geteld, deze week waren het er nog 58. Dat is ruim de helft meer dan het landelijke gemiddelde.

Hardnekkig
Juist in Leiden en omgeving blijft het virus actiever rondwaren dan op veel andere plaatsen. Ook binnen Hollands Midden is de Leidse regio een uitzondering. Het zijn al lang niet meer Katwijk, Gouda en Alphen die de hoogste besmettingsgraad hebben. Die rol van hardnekkige brandhaard speelt nu Leiden met buurgemeentes – inclusief Teylingen.

Leiden telde afgelopen week 52 nieuwe gevallen per honderdduizend inwoners, bijna de helft meer dan het landelijke gemiddelde. Alle buurgemeentes scoorden nog hoger: Leiderdorp 59, Oegstgeest 60, Voorschoten 60 en Zoeterwoude zelfs 102. Ook Teylingen paste in dit rijtje, met 66 besmettingen per honderdduizend. Alle andere gemeentes in Hollands Midden scoorden lager.

Examenreisjes
De vijftigplussers zijn nu in grote meerderheid gevaccineerd, meestal ook al twee keer. Dat is te merken aan de ziekenhuisopnames, die de laatste twee weken gehalveerd zijn. Ook het aantal door corona bezette bedden ging door de helft. Het zit nu onder de 500, terwijl dat aantal in het voorjaar nog dichtbij de drieduizend lag.

Voor nieuwe besmettingen zorgen nu vooral jongeren, die steeds minder noodzaak voelen om afstand te houden. Afgelopen week kwamen de examenreisjes naar zonbestemmingen zoals de eilanden Mallorca, Ibiza en de Portugese badplaats Albufeira uitgebreid in het nieuws. Veel scholieren kwamen van zo’n trip terug met een coronabesmetting.

Vaccinatie jongeren
Dat examenreisjes ook in de Leidse regio het virus hebben geholpen, werd vorige week al duidelijk uit een besmettingspiek in Oegstgeest. Afgelopen woensdag zag Leiderdorp een vergelijkbare opleving. In de dagen daarna hadden Voorschoten, Zoeterwoude en Teylingen elk een opleving van het virus. Leerlingen uit al deze plaatsen zitten op dezelfde scholen in de regio.

De GGD raadt alle jongeren die terugkeren van een zonvakantie, dringend aan om zich in Nederland te laten testen. Om het coronavirus verder in te dammen, gaat de vaccinatie van jongeren vanaf 18 jaar door.

De kans is groot dat hierna ook scholieren de prik kunnen krijgen. In Duitsland en andere landen gebeurt dit al, maar Nederland wacht nog op een advies van de Gezondheidsraad.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×