(Foto: Diederick Bulstra).

Nieuwe conservator oude kunst bij Lakenhal

Janneke van Asperen is per 1 juni Christiaan Vogelaar opgevolgd als conservator oude kunst bij Museum De Lakenhal. In die functie is zij verantwoordelijk voor de collectie oude schilder- en  beeldhouwkunst van het museum. Dat meldt de Lakenhal vandaag.

Van Asperen verheugt zich er enorm op om de collectie verder te onderzoeken: “En om zo nieuwe verhalen naar boven te brengen. Leiden was in de 17de eeuw een broeinest van talent en vernieuwing. Kunstenaars als Rembrandt, Jan van Goyen en Jan Davidsz. de Heem legden hier de basis voor hun baanbrekende carrières. Allemaal werkten ze op een steenworp afstand van het museum. “De collectie  noemt ze uniek is vanwege de hoge kwaliteit van de Leidse oude meesters.”

In juni 2020 startte Janneke van Asperen al bij Museum De Lakenhal als junior conservator. Ze volgt nu Christiaan Vogelaar op, die na ruim 30 jaar zijn taken als conservator oude kunst neerlegt. Vogelaar blijft de komende tijd nog wel betrokken bij Museum De Lakenhal. Zo werken hij en Van Asperen nog samen aan een tentoonstelling rondom het Vanitas stilleven met zelfportret van David Bailly in 2023.

Christiaan Vogelaar: “Janneke is echt een jong talent. Na 33 jaar bij Museum De Lakenhal waar ik me mocht inzetten voor tal van tentoonstellingen, restauratieprojecten en aankopen, is het geweldig dat ik mijn taken aan haar kan overdragen met een meer dan gerust hart. Janneke ziet een prachtbaan tegemoet.”

Janneke van Asperen studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, The New School in New York en The Courtauld Institute of Art in Londen. Ze specialiseerde zich in beeldende kunst uit de vroegmoderne tijd. Eerder werkte ze onder meer in de kunsthandel, bij het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Rijksmuseum in Amsterdam.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×