Lenferink: 'Anti-bedelflyer had zo niet gemoeten'

Een flyer die onlangs bij supermarkt Jumbo aan de Stationsweg lag, heeft voor nogal wat ophef gezorgd. Er werden dinsdagavond zelfs vragen over gesteld in de Leidse gemeenteraad. Door GroenLinks en de ChristenUnie. Het gaat om een flyer waarin wordt opgeroepen om bedelaars vooral niks te geven. Want ‘Doordat u blijft geven, blijft de overlast in leven’ luidt de tekst op de flyer.

“Walgelijk”, zo oordeelde de fractievoorzitter van het CDA in Terneuzen via Twitter. Het leidde ertoe dat de flyer tegen bedelen het landelijke nieuws haalde. Dat vinden ook veel Leidse raadsleden en dus werd burgemeester Lenferink om opheldering gevraagd. “We zijn een sociale stad en moeten dit soort zaken niet wegmoffelen”, vond GroenLinks-raadslid Emma van Bree. Ze noemde het verspreiden van de flyers een schandalige manier van stigmatiseren.

De flyer blijkt niet afkomstig van de politie en al helemaal niet van de gemeente Leiden, zo wist burgemeester Lenferink die het inmiddels had uitgezocht. “Het gaat om een initiatief van een Leidse wijkagent die de flyer op eigen houtje heeft gemaakt. Hij probeerde op die manier iets te doen naar aanleiding van klachten”, vergoelijkte Lenferink de actie enigszins. “Ik wil hem niet te hard afvallen. De bedoeling was goed. Het is alleen wel verkeerd op papier gekomen. Dat had zo niet gemoeten.”

De flyers zijn inmiddels weggehaald en worden niet meer verspreid. Leiden kent overigens wel een bedelverbod.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Bedelverbod


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×