Kunstmatige alvleesklier (Foto: Inreda).

Kunstmatige alvleesklier in collectie Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave voegt een bijzonder object toe aan zijn collectie. Op zaterdag 3 juli neemt het museum een kunstmatige alvleesklier in ontvangst. Het ‘orgaan’ is een draagbaar apparaatje dat glucose reguleert bij diabetespatiënten. De uitvinding is door het kabinet uitgeroepen als Nationaal Icoon, omdat het apparaatje behoort tot een van de beste innovatieve ideeën in Nederland.

Robin Koops is uitvinder van de kunstmatige alvleesklier en zal het object zaterdag overhandigen aan Boerhaave. Koops werkte in zijn schuur aan deze oplossing voor mensen met diabetes. Het eerste apparaat had de grootte van een koelkast, en stond op een verrijdbaar wagentje. Nu is het apparaat veel kleiner, iets groter dan een mobiele telefoon.

Koops is blij dat zijn uitvinding wordt opgenomen in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave. “Jaren geleden was ik in Rijksmuseum Boerhaave en raakte ik geïnspireerd door de allereerste kunstnier van Willem Kolff. Ik herkende mijzelf in zijn enorme toewijding in de zoektocht naar een oplossing”, aldus de uitvinder. “Ik ben dan ook zeer vereerd dat mijn uitvinding nu is opgenomen in de rijkscollectie.”

Livestream
Het museum is blij met de toevoeging aan de collectie. “Het is een innovatie die een belangrijke omslag kan betekenen voor de gezondheid en kwaliteit van leven van heel veel mensen.” De toevoeging van het object past in het nieuwe verzamelbeleid van het museum. “De kunstmatige alvleesklier hoort thuis in een op de toekomst gerichte collectie en het object past in een vitrine”, zegt Christel Schollaardt van het museum. “Datzelfde geldt voor de recent ontvangen ampul en spuit van de eerste coronavaccinatie.”

De overhandiging is via een livestream op YouTube te volgen. Vanaf de dag daarna zal de kunstmatige alvleesklier te zien zijn in Boerhaave. De pop-up tentoonstelling over Type 1 Diabetes is tot en met 31 oktober 2021 te bezoeken.

Cultuur Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×