De Lodewijkskerk aan het Steenschuur. (Foto: Gerry van Bakel).

Carillon Lodewijkskerk zondag weer in gebruik

Het gerestaureerde carillon van de Lodewijkskerk aan het Steenschuur is zondag weer te horen. Met geld van een crowdfunding is bij het carillon groot onderhoud gepleegd en is er een stokkenklavier geplaatst waardoor het carillon met de hand bespeelbaar is.

De klokken van de Lodewijkskerk konden alleen elk half uur via de computer haar melodie├źn laten horen. Met de nieuwe stokkenklavier kan dat met de hand gebeuren. Op elk moment van de dag en als dat gewenst is vanaf een wisselende plek, want de besturing van het carillon geschiedt radiografisch.

Het concert van aanstaande zondag kan vanaf 13.30 uur worden beluisterd in de stegen, straten en grachten rondom de Lodewijkkerk en in het Van der Werfpark.

Klokkenspel
Eeuwen geleden was er al een carillon in de toren. Voor dat klokkenspel werden nog melodie├źn gemaakt door de beroemde Leidse componist/organist en beiaardier Cornelis Schuyt. Dat klokkenspel werd wegens bouwvalligheid tot twee keer toe uit de toren verwijderd. Eerst in 1642 en nog eens in 1715. In 1961 werd na de ingrijpende restauratie van de toren een nieuw carillon gegoten door de Koninklijke Eijsbouts in Asten.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×