(Video: Robbert Beurse).

Festival van het Andere Theater spectaculair van start

Cultuurwethouder Yvonne van Delft zorgde zaterdag voor een spectaculaire opening van Festival van het Andere Theater. Nadat ze de installatie van ‘White Noise’ met een druk op de knop persoonlijk in gang zette, ging de wethouder het kunstwerk in om de voorstelling als eerste te ervaren. Samen met Theater Ins Blau en Theater de Generator zorgde de organisatie voor een afwisselend openluchtprogramma in noordelijke wijken van Leiden.

Het openlucht theaterfestival kwam tot stand na gesprekken met wijkbewoners. Kwartiermaker Sterre de Vries trok de wijken De Kooi, De Waard en De Merenwijk in en vroeg de bewoners wat hen bezighoudt. “Wat vind je leuk om te doen? Waar zit je mee? En wat vind je van de buurt? Dat soort vragen heb ik gesteld”, vertelt ze. Op basis van de antwoorden is het programma voor het festival samengesteld.

Laagdrempelig
Doel van de organisatoren is om kunst en toneel laagdrempelig aan te bieden aan mensen die niet zo snel naar een theater gaan. “Door te luisteren naar wat de bewoners bezighoudt en, op de plekken waar ze graag komen, theater te maken wordt het makkelijker om een kijkje te nemen. Ook proberen we de bezoekers actief te betrekken bij de voorstellingen”, legt De Vries uit.

White Noise
Naast Theehuis Noord bouwden Tamar Blom en Gerjan Piksen hun windtunnel ‘White Noise’ op. In een afgesloten ruimte zorgen verschillende blazers ervoor dat duizenden piepschuimen balletjes in beweging komen. De theaterbezoeker staat, met veiligheidsbril, midden in de tunnel. “De installatie doet aanspraak op al je zintuigen. Het is echt een totaalervaring. Het publiek voelt, hoort, ziet witte ruis en gaat erin op”, beschrijft Blom de creatie.

Van Delft noemt ‘White Noise’ een ervaring om niet snel te vergeten. “Het is als zwemmen in een woeste zee, zonder nat te worden. Het was echt leuk. Wat gaaf dat dit gewoon kan in de Tuin van Noord”, zei ze direct na afloop.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×