Drukte op de pontons Nieuwe Rijn. (Foto: Sleutelstad).

Geen versterkte muziek buiten tijdens Leidens Ontzet, wel varende bands en jongerenfeest

Geen versterkte muziek buiten maar wel varende bands en een jongerenfeest. Dat zijn de belangrijkste veranderingen voor de komende de viering van Leidens Ontzet. Dus geen pontons meer op de Nieuwe Rijn, met grootse feesten en bandoptredens, maar varende bands en DJ’s in boten door de stad. En op 2 oktober komt er een groot feest dat gericht is op jongeren. “Er moest iets veranderen, want het werd te druk”, licht wethouder Yvonne van Delft deze aanpassingen toe.

“Vorig jaar was de viering heel klein vanwege corona, en nu we de draad weer oppakken is het een mooi moment om het anders te doen”, meldt Van Delft. Zij houdt nog wel een kleine slag om de arm. “We verwachten dat het met corona goed blijft gaan. Mocht iedereen toch met nieuwe varianten terugkomen van vakantie waardoor het kabinet een nieuwe lockdown instelt, moeten we het plan natuurlijk omgooien. Maar vooralsnog gaan we daar niet van uit.”

Geen vergunning
Cafés krijgen dit najaar geen evenementenvergunning. “Ze mogen wel buiten bier tappen en ook live-muziek spelen, maar dus niet versterkt”, licht Van Delft toe. “De grote optredens varen door de stad over de grachten. Daar hebben we er genoeg van, dus dat komt goed.” Door de optredens te spreiden over de grachten, hoopt ze dat de mensen zich ook gelijkmatiger over de stad verdelen.

Op de avond van 2 oktober is er een feest voor jongeren. “We hebben nog geen leeftijdsgrens bedacht, en we zoeken ook nog een locatie”, vertelt Van Delft, die desondanks verwacht dat het een succes wordt. “We nemen het begrip ‘jongeren’ vrij breed, dus er wordt ook alcohol geschonken.”

Van Delft komt met deze aanpassingen op verzoek van de Leidse gemeenteraad. In een eerdere discussie in de gemeenteraad, werd duidelijk dat de Leidse politiek het nodig vindt om het de viering van Leidens Ontzet wat af te schalen.

Open feest
De stad krijgt geen afgeschermde gebieden meer. “In 2019 was het gebied rond de Nieuwe Rijn een soort evenemententerrein met hekken en controleurs bij de ingangen. Dat willen we niet meer: Leidens Ontzet moet een open feest zijn.” Natuurlijk blijft de gemeente wel in de gaten houden dat het niet te druk wordt op bepaalde plekken. “In het uiterste geval kunnen we delen van de stad afsluiten voor nieuwe bezoekers. We moeten natuurlijk de veiligheid van iedereen garanderen.”

De gemeente draait dit jaar op voor de kosten. “Het is een zwaar jaar geweest voor de horeca”, vertelt Van Delft. “Die sector alleen kan de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de stad niet dragen. Als er heel veel mensen komen, moeten die op verschillende plekken iets te doen hebben. Daarom neemt de gemeente de organisatie op zich.” Maar de wethouder is niet van plan om de komende jaren te blijven betalen voor de festiviteiten. “Dat is althans niet de bedoeling.”

Cultuur Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×