In de toekomst verdwijnen onbewaakte stallingen zoals het Morssingelterrein. (Archieffoto: PR).

Stalling gezocht voor tweeduizend fietsen bij Leiden Centraal

Het gebied rond Leiden Centraal moet meer fietsenstallingen krijgen. De gemeente is daarover in gesprek met de NS en ProRail. Nu is er plek voor ongeveer 17.000 plekken in het stationsgebied, waarvan een deel tijdelijk. “Over tien jaar moeten er 19.000 permanente plaatsen zijn”, kondigt wethouder Yvonne van Delft aan.

De fiets blijkt in Leiden een extreem populair vervoermiddel om van en naar het OV te gaan. Alleen in Amsterdam en Utrecht staan meer fietsen bij het station. “De stad gaat de komende jaren groeien, dus moet ook het aantal fietsparkeerplekken omhoog”, legt de wethouder uit. “Het liefst zetten we al die fietsen in een overdekte, beveiligde stalling.”

Betalen
Uit de besluiten van het college blijkt dat in het ideale geval alle stallingen de eerste 24 uur gratis worden. Wie zijn fiets langer wil stallen, moet daarvoor gaan betalen. Ook moet de verdeling van de stallingen beter. Momenteel staat 75 procent van de fietsen aan de stadszijde van het station, en slechts een kwart aan de Oegstgeestse kant (zeezijde). Omdat 40 procent van de fietsers van de Oegstgeestse kant komt, moet ook 40 procent van de stallingsruimte aan die kant komen.

Een eerste nieuwe stalling is gepland in nieuwbouwproject De Geus, op de plek waar nu nog de Jumbo zit. Verder loopt er een onderzoek naar uitbreiding van de bestaande stalling Zeezijde onder de Bargelaan. Ook wordt er nagedacht over aanpassing van de stalling onder de taxistandplaats of het ondergronds samenvoegen van de NS-stallingen aan weerszijden van het station. Van Delft vindt het belangrijk dat het goed geregeld wordt. “We moeten fietsers zien te verleiden, dan hoeven we ook minder te handhaven.”

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×