Live muziek bij Leidens Ontzet 2019. (Archieffoto: Sleutelstad).

Leidse horecabazen gelaten over plannen Leidens Ontzet: 'Het moet maar'

Leidse horeca-ondernemers reageren gelaten en ook begripvol op het besluit van de gemeente om dit jaar geen bandjes toe staan bij cafés met Leidens Ontzet. De enige live-muziek die is toegestaan, vaart over de grachten door de stad. De grote pontons op de Nieuwe Rijn komen ook niet meer terug. Sander Dubbeldeman, eigenaar van café De Uyl van Hoogland, vat het probleem samen: “Het evenement is te groot geworden voor de stad.”

Dubbeldeman organiseerde de voorbije jaren optredens op het Hooglandse Kerkplein. “Op een gegeven moment stonden daar vijfduizend mensen. Met zulke aantallen is het veel te onveilig. En financieel gaan we het ook niet missen, want we moesten er geld op toeleggen.” De massaliteit van het feest zorgde eerdere jaren voor problemen. Dubbeldeman benadrukt dat hij dat niet meer wil. “We moeten voorkomen dat er grote rellen komen of zelfs doden vallen.” Hij hoopt wel dat de komende jaren de bandjes weer terugkomen. “Dat moeten we kleinschalig houden, zodat het gezellig blijft, net als vroeger.” 

Horeca-ondernemer Singha Witteman, van onder meer café Einstein aan de Nieuwe Rijn baalt dat de pontons niet terugkomen. “We hadden graag een groot feest gegeven. Maar ik begrijp heel goed dat het wel veilig moet blijven, dus als dit de consequentie is, dan moet het maar.”

René Dettmer van café In de Oude Marenpoort is ook niet rouwig om de nieuwe regels. Traditioneel staat er met Leidens Ontzet altijd een podium op de Oude Vest voor zijn café. “Ik was alle regelgeving eigenlijk allang zat. We hebben een keer een boete gekregen omdat er buiten gerookt werd. En er wordt eindeloos vergaderd over of een bar twee centimeter naar achteren moet, terwijl dat helemaal niet kan, omdat daar een boom staat. Voor mij is de lol er al lang af.”

Mochten bandjes in de toekomst weer worden toegestaan, dan is hij er nog niet van overtuigd dat er ook weer een podium bij zijn café komt te staan. “Vroeger reed de brandweer met de grootste auto een rondje door de stad. Als die auto er langs kon, was het prima. Toen waren de inkomsten ook als een dertiende maand voor mij. Nu moet ik me aan eindeloze protocollen houden, met statiegeldbekers en rookverboden, en ik houd er nauwelijks meer wat aan over.”

Cultuur Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×