Leidse Boontjes initiatiefnemers Femke Dekker en Eric van Dommelen. (Foto: PR).

Noodlijdende Leidse Boontjes zoeken hulp

Stichting Leidse Boontjes is door de coronacrisis in financieel zwaar weer terechtgekomen. Het initiatief van politiemedewerkers Femke Dekker en Eric van Dommelen om het leven van mensen weer op de rit te krijgen via begeleid werken in de horeca, is door haar buffers heen. Om het financiële gat te dichten, is er een crowdfundactie gestart.

Inmiddels ruim twee jaar geleden begonnen Dekker en Van Dommelen met Stichting Leidse Boontjes. Het succesverhaal van de Rotterdamse Heilige Boontjes vormden hiervoor de inspiratie. “Mensen die om wat voor reden dan ook worden gezien als ‘buitenbeentjes’, vinden bij Stichting Leidse Boontjes een veilige plek om weer aan het werk te gaan”, vertelt Dekker over het initiatief. “Deze mensen gaan aan de slag bij het bedrijfsrestaurant van Nieuwe Energie waar ze worden begeleid door een kok en een jongerenbegeleider om zo te werken aan zichzelf en aan hun toekomstperspectief.”

(Artikel gaat door onder de video.)

Luister het hele interview af met politieagente Femke Dekker in Nieuws 071.

In twee jaar tijd hebben er dertig mensen deelgenomen aan het project. Daarvan zijn er nog tien werkzaam bij de stichting. Een groot deel van de deelnemers is doorgestroomd naar een vervolgtraject of een opleiding. Ook is een deel begonnen met een reguliere baan. Volgens Dekker is het project tot nu toe dan ook heel succesvol en is het belangrijk dat het door kan blijven gaan.

Geen omzet
Maar de coronacrisis sloeg hard toe. Het project draait op de omzet uit catering en het restaurant. Door de lockdown moest het restaurant twee keer voor langere periode sluiten, daardoor werd er geen omzet gedraaid. Zonder inkomsten moesten er keuzes worden gemaakt. Zo is onder andere een kok vertrokken. Maar afgezien van de financiële klap, is de stichting goed door de coronacrisis heen gekomen tot nu toe. “Het netwerk dat we hebben in Leiden heeft ons ontzettend geholpen. De mensen die wij begeleiden hebben behoefte aan structuur en een dagritme, we hebben dat zoveel mogelijk nog kunnen aanbieden.”

Steentje bijdragen
Toch moet ook het financiële gat van 15.000 euro worden gedicht. Zo kan de stichting mensen perspectief blijven bieden. Dekker heeft goede hoop dat dit gaat lukken. “De donaties stromen al binnen en als iedereen zijn steentje bijdraagt dan zijn we er zo. We moeten dit mooie project blijven omarmen.”

Kijk hier voor meer informatie over Stichting Leidse Boontjes en de crowdfundactie.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×