De Vreewijk in Leiden. (Foto: Chris de Waard).

Onderzoek naar openstelling Maliebaan parkeergarage

De gemeente gaat in overleg met de universiteit om de parkeergarage aan de Maliebaan onder de UB open te stellen voor stadsbezoekers. Zij doet dit naar aanleiding van klachten van buurtbewoners van Vreewijk. Die moeten vaak lang zoeken naar een parkeerplek voor zichzelf.

Overigens betwijfelt de gemeente of het parkeerprobleem in de wijk door stadsbezoekers wordt veroorzaakt. Het grootste deel van de geparkeerde auto’s lijkt van de bewoners zelf te zijn, reageert de gemeente op schriftelijke vragen van raadslid Maarten Kersten en Partij Sleutelstad (PS). Maar bewoners wijzen naar bezoekers. De wijk vlakbij de Witte Singel is voor veel bezoekers van het centrum een goedkope plek om te parkeren denken zij. Bovendien schort het aan consequente handhaving.

Ook daar is de gemeente het niet mee eens. “Er wordt goed gehandhaafd, alleen niet volgens een vast patroon. Anders kan er geanticipeerd worden op controles om deze te ontlopen.”

Parkeervisie
De in juli 2020 opgestelde parkeervisie van de gemeenteraad moet zorgen voor een lagere parkeerdruk. Zo verlaagt de gemeente het aantal parkeervergunningen per huishouden van drie naar twee, waarbij de tweede substantieel duurder wordt. Ook kijkt het college of er private parkeergelegenheden kunnen worden ingericht voor bezoekers. Kersten merkte eerder op dat de parkeergarage Maliebaan Noord onder de universiteitsbibliotheek in de praktijk voor de helft leeg staat. De gemeente is bereid om met de Universiteit Leiden in overleg te gaan om deze garage te openen voor externen.

Een andere zorg is de verkeerssnelheid op de Witte Singel. De gemeente erkent dat de 30 kilometer regelmatig wordt overschreden, maar dit is op korte termijn lastig aan te pakken. “Er rijden hier 6000 voertuigen en lijnbussen in twee richtingen per etmaal. Ook is de deklaag van het asfalt onlangs vernieuwd.” De snelheidslimiet is ook pas sinds 2019 verlaagd van 50 kilometer per uur. Dit kan volgens de gemeente liggen aan gewenning.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×