Carel Stolker en Sander van den Eijnden. (Foto: Hielko Kuipers).

Carel Stolker aan de slag bij Rijksmuseum van Oudheden

Voormalig rector van de Universiteit Leiden Carel Stolker wordt op 1 september de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van het Rijksmuseum van Oudheden. Hij volgt daarmee de voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Leiden Sander van den Eijnden op, die volgens de statuten na acht jaar afscheid moet nemen.

Van den Eijnden is blij dat Stolker hem opvolgt: ‘‘Met Carel krijgt het RMO een ervaren, toegankelijke bestuurder als voorzitter van de raad van toezicht. En Carel is net als het museum zelf nauw verbonden met de stad Leiden en met de Nederlandse universiteiten. Ik ben erg blij met deze benoeming.”

Stolker na in februari afscheid van de universiteit en zei toen nog tot september niet aan nieuwe dingen te beginnen. Voor het Rijksmuseum van Oudheden maakt hij een uitzondering. “Ik ben erg blij dat ik de komende jaren een bijdrage mag leveren aan het Rijksmuseum van Oudheden. Het is een museum dat me al mijn hele leven dierbaar is, van mijn schooltijd tot aan het rectoraat van de Leidse universiteit. Het museum biedt ons met zijn tentoonstellingen, onderwijs en onderzoek ook steeds weer nieuwe inzichten in wie wij nu zijn.”

Diplomatie
De directeur van het RMO Wim Weijland: “Het RMO is een podium van de Oudheid, een plek om te leren, en vertelt over dat verre verleden en de relatie met het heden. Met zijn internationale focus, landelijk bereik en samenwerking met veel academische instellingen, niet in het minst de Universiteit Leiden, staat het middenin de samenleving. Carel Stolker begrijpt dat als geen ander en ik vind het een voorrecht om met hem, de andere leden van de raad van toezicht en uiteraard alle museummedewerkers die reputatie verder te verstevigen.”

Carel Stolker was van 2013 tot begin 2021 rector magnificus en voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden en is tevens emeritus hoogleraar privaatrecht. Als geboren en getogen Leidenaar is het Rijksmuseum van Oudheden hem zeer bekend. Stolker beschikt over een groot Leids netwerk, maar is ook goed bekend met de wereld van de internationale diplomatie en de Haagse politiek. Voor het RMO is dat van grote toegevoegde waarde. Onlangs beëindigde hij na acht jaren zijn lidmaatschap van de raad van toezicht van een ander museum, het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Vernieuwing
De raad van toezicht van het RMO is de afgelopen twee jaar grotendeels vernieuwd en verjongd en zal per 1 september, naast Carel Stolker, bestaan uit vicevoorzitter Marc van den Tweel (directeur NOC*NSF), penningmeester Cateautje Heijmans van den Berg (bestuurslid Autoriteit Consument en Markt) en de leden Disa Jironet Loewe (officier van justitie, parket Amsterdam), Annemarie van Geel (eigenaar Faraasha Middle East Training & Advisory) en Miguel John Versluys (hoogleraar Klassieke en Mediterrane Archeologie, Universiteit Leiden).

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×