Opverschillende plekken in Leiden wordt hard gebouwd. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gemeente niet bang voor bouwcrisis door nieuwe Omgevingswet

“Nieuwe bouwcrisis dreigt door ‘onwerkbare’ megawet.” Dat kopte NRC Handelsblad eind april over een rapport waarin grote steden zich zorgen maken over de nieuwe Omgevingswet. Het Leidse college van burgemeester en wethouders maakt zich echter geen zorgen om een nieuwe bouwcrisis, schrijven ze aan raadslid Maarten Kersten van Partij Sleutelstad.

Volgens het rapport brengt de nieuwe wet de landelijke en lokale bouwambities in gevaar. Een aantal grote gemeentes zegt dat de nieuwe regelgeving erg complex is, bijvoorbeeld omdat er een landelijke digitale databank komt. Gemeentelijke bureaus zouden niet goed aan kunnen sluiten op dit systeem. Dit zou kunnen leiden tot moeilijkheden in het aanvragen van vergunningen.

Het Leidse college geeft aan hier niet bang voor te zijn. De problemen bij de aansluiting van de software van het Rijk op die van de gemeentes zijn immers al bekend. Juist daarom wordt er hard gewerkt om deze problemen op te lossen, zegt de gemeente, en treedt de Omgevingswet niet in werking voordat de uitvoering op een goede manier geregeld is. De inwerkingtreding is onlangs al zes maanden vooruitgeschoven naar 1 juli 2022.

Genoeg tijd
De vrees voor een bouwcrisis is er dus niet bij het college. In de periode tot de inwerkingtreding is er volgens de bestuurders nog genoeg tijd om de systemen verder te ontwikkelen. Ook is er genoeg tijd voor de verschillende bestuursorganen om hiermee te oefenen. Deze oefeningen met de digitale databank zijn momenteel ook al aan de gang. De formele testtrajecten vangen binnenkort aan: hiervoor moest de gemeente eerst nog nieuwe software implementeren.

In de reactie op de schriftelijke vragen van Kersten benadrukt het college nogmaals geen nieuwe bouwcrisis te verwachten door de Omgevingswet. “Het college is van mening dat de uitvoering van de wet, wanneer deze in werking treedt, niet in gevaar komt, en de Leidse bouwopgave niet in gevaar brengt.”

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×