Leidse binnenstad komende jaarwisseling écht vuurwerkvrij

Een ruime meerderheid van de Leidse raad besloot enkele jaren geleden al dat Leiden stapsgewijs helemaal vuurwerkvrij zal worden. Ook in de aanloop naar de komende jaarwisseling gaat de raad met burgemeester Lenferink in discussie over een volgende stap, nadat in 2019 het centrum van Leiden was toegevoegd aan de lijst van vuurwerkvrije zones in de stad.

Die volgende stap is wat de burgemeester betreft dit jaar nog geen verdere gebiedsuitbreiding. Bij de jaarwisseling 2019-2020 werd er ondanks het verbod vrij veel vuurwerk afgestoken en daar wil Lenferink nu eerst werk van maken. “Laten we ervoor zorgen dat het centrum nu inderdaad vuurwerkvrij is”, zo hield hij de raadsleden voor.

Naast extra handhaving wil hij ook inzetten op betere communicatie. Bijvoorbeeld ook in andere talen. Na de eerste jaarwisseling met een vuurwerkvrij centrum bleek dat veel ‘internationals’ gewoon vuurwerk afstaken, omdat ze geen idee hadden dat er zo’n verbod van kracht was.

Tijdens de afgelopen jaarwisseling gold een landelijk vuurwerkverbod in verband met corona. Ook dat werd slecht nageleefd, hoewel er vergeleken met een regulier viering van oud en nieuw wel veel minder vuurwerk werd afgestoken. Maar twee dingen vielen volgens de burgemeester wel echt op. “Veel mensen leggen zich nog niet neer bij zo’n verbod en men weet massaal de weg te vinden naar illegaal vuurwerk, want legaal mocht er einde 2020 geen vuurwerk worden verkocht.

Als bij de komende jaarwisseling het centrum inderdaad beduidend rustiger is qua vuurwerk, dan wil Lenferink een jaar later wel een nieuwe stap maken. Niet meteen een stadsbreed  verbod, maar een geleidelijke uitbreiding met een of meer wijken.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×