VVD pleit voor 'ouderwetse viering' van Leidens Ontzet mét bands. (Archieffoto).

VVD wil wel bands buiten bij kroegen tijdens Leidens Ontzet

De VVD ziet geen aanleiding om tijdens Leidens Ontzet bands buiten bij kroegen te weren. VVD-raadslid Juliette Gilissen heeft vragen over dit besluit gesteld aan de wethouder.

Afgelopen week presenteerde burgemeester en wethouders de plannen voor de viering van Leidens Ontzet 2021. Versterkte muziek buiten is er deze editie niet bij, meldde verantwoordelijk wethouder Yvonne van Delft. Daarvoor in de plaats komen er bands en dj’s op boten door de stad te varen, en er wordt een jongerenfeest georganiseerd. Doel van deze maatregelen is de mensenmassa beter over de stad te verspreiden.

Al voor corona werd hierover gesproken door het stadsbestuur en de horeca. De veiligheid tijdens de steeds massalere viering stond onder druk.

Maar de gepresenteerde plannen zijn de VVD in het verkeerde keelgat geschoten. De horeca heeft volgens Gilissen te kennen gegeven aan het stadsbestuur ‘meer te willen dan alleen terrassen in het centrum en wat muziek op boten door de grachten’. De VVD ziet geen aanleiding voor zo’n grote beperking van activiteiten voor het feest der feesten. Gilissen pleit ervoor om te streven naar ‘een ouderwets feestelijke 3 Oktoberviering’.

Het VVD-raadslid wil van de wethouder weten welke argumenten ten grondslag liggen aan haar besluit en waarom die afwijken van het voornemen dat in mei ter tafel lag om weer kleine evenementen te organiseren. Ze vraagt aan burgemeester en wethouders om nog voor de zomervakantie om de tafel te gaan met de horecaondernemers en ‘passende afspraken’ te maken over het verstrekken van vergunning voor versterkte muziek tijdens Leidens Ontzet.

Gilissen kan op bijstand van fervente vierders rekenen. Binnen een dag nadat Van Delft haar besluit wereldkundig maakte, was er al een petitie opgestart die zich hard maakt voor versterkte muziek bij kroegen en cafés tijdens Leidens Ontzet. De initiatiefnemer vindt de kroegentocht een wezenlijk onderdeel van de viering die niet zomaar geschrapt mag worden.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×