De priklocatie van de GGD in Leiden. Nog lang niet alle jongeren zijn gevaccineerd. (Foto: Rob van Dullemen).

Epidemioloog Rosendaal: 'Als het zo doorgaat, moeten de disco’s straks weer sluiten'

“Het lijkt erop dat de zomer ons nu in de kop slaat, net als vorig jaar”. Dat zegt de Leidse hoogleraar epidemiologie Frits Rosendaal bij de sterk oplopende besmettingen. Hij vindt dat er wel erg snel en veel versoepeld is, terwijl de corona-epidemie nog niet voorbij is.

Rosendaal deed zijn uitspraken vanochtend bij West Wordt Wakker, het praatprogramma van Omroep West. Aanleiding was het snel oplopende aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus. Landelijk werden gisteren 1545 mensen positief getest, bijna drie keer zo veel als vorig week maandag. De cijfers zijn ook de hoogste sinds ruim een maand.

Dansfeesten
De sterke toename van de besmettingen begon een week nadat de meeste coronamaatregelen zijn losgelaten. Een groeiend aantal jongeren raakt besmet, vooral bij dansfeesten. De virusuitbraak bij de Twentse dancing Aspen Valley telt al meer dan 185 besmette jongeren.

Iets kleinere uitbraken waren er na feesten in Amsterdam, Groningen en Groenlo. Gisteren werd bekend dat ook na een feestje van Haagse studenten 50 bezoekers positief getest zijn. En vandaag bleken 80 Rotterdamse studenten na een feest positief getest.

Verbaasd

“Ik had niet verwacht dat festivals en disco’s vóór het eind van het jaar open zouden gaan”, zegt Rosendaal. Het heeft hem verbaasd dat de versoepelingen zó ver gaan. “Want terwijl de epidemie nog aan de gang is, laat je mensen die nog níét gevaccineerd zijn, massaal bij elkaar komen – en nog wel binnen”.

Volgens de LUMC-hoogleraar vraag je zo om problemen. Meer deskundigen hebben kritiek op de gang van zaken bij dansfeesten. En vanmiddag werd dan ook bekend dat het kabinet op één punt de regels aanscherpt: na je laatste prik vaccinatie krijg je voortaan niet meer direct toegang tot feesten. Er wordt twee weken wachttijd ingevoerd, zodat het vaccin eerst z’n werk kan doen.

Niet waterdicht
Volgens Rosendaal is een systeem van preventief testen, zoals nu op grote schaal gebeurt, nooit helemaal waterdicht. Dat kan je accepteren, als het maar veilig genoeg is. “Maar als er bij één disco, ondanks de controles, meer dan honderd mensen besmet blijken dan is het systeem wel erg lek. En we weten niet eens precies waar het lek zit.”

Zelf kan Rosendaal wel wat zwakke plekken aanwijzen. Het verbaast hem bijvoorbeeld dat iemand al direct na de tweede vaccinatie (of direct na de Janssenprik) een QR-code krijgt dat de kust veilig is. “Want je bent pas enkele weken na die laatste prik echt beschermd.”

Een ander lek is volgens hem dat ook mensen met klachten een sneltest gaan halen en na een negatieve uitslag denken dat ze los kunnen gaan. Terwijl die test daar niet betrouwbaar genoeg voor is: wie klachten heeft, zou gewoon thuis moeten blijven.

Vierde golf?
Als deze lekken niet gedicht worden – door betere regels, meer zelfbeheersing en minder gesjoemel met toegang – dan verwacht Rosendaal later in de zomer toch weer problemen. Want het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog wel niet, maar dat was vorig jaar in het begin ook niet zo.

Krijgen de ziekenhuizen dus een vierde golf? Rosendaal: “Je wéét het niet precies. Natuurlijk is de situatie nu anders van vorig jaar, door de massale vaccinatie. Maar de vraag is toch: hoeveel ouderen zijn er nog niet goed beschermd, die toch weer ziek kunnen worden van het virus? Daar hoef je echt niet heel oud voor te zijn.”

Er is nog steeds een flinke groep ouderen niet gevaccineerd en er zal ook altijd een deel zijn waar de vaccinatie niet genoeg bescherming (meer) biedt, dus als het virus weer op grote schaal rondgaat verwacht Rosendaal zeker nieuwe slachtoffers.

Disco’s
Vanochtend pleitte Rosendaal voor een wachttijd na vaccinatie, voordat je zomaar toegang krijgt tot feesten. Dat lek is inmiddels grotendeels gedicht, nu het kabinet inderdaad een wachttijd van twee weken gaat invoeren. Hopelijk is dat genoeg, want als de besmettingen verder oplopen ziet Rosendaal het gebeuren dat versoepelingen teruggedraaid moeten worden. Dan kan het best dat de disco’s toch weer moeten sluiten.

Dit bericht is dinsdagmiddag geactualiseerd, met het nieuws over twee weken wachttijd na vaccinatie

Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×