'Bankmedewerkers' voor de rechter. (Foto PR).

Babbeltruc-oplichters horen twaalf maanden cel eisen

Ouderen in deze regio, waaronder mensen uit Oegstgeest, zijn slachtoffer geworden van een babbeltruc. Ze werden voor duizenden euro’s opgelicht. Een 23-jarige man uit Den Helder en een 19-jarige Hagenaar stonden gisteren voor de rechter als verdachten van deze oplichting. De officier van justitie eiste tegen hen twaalf maanden cel (waarvan vier voorwaardelijk).

De oplichters gingen geraffineerd te werk. Een van hun babbeltrucs was dat een van hen zich aan de telefoon voorstelde als ‘Sander de Boer’ van de fraude-afdeling van de bank. Hij zei dat er een verdachte overboeking was gemaakt vanaf de rekening van het slachtoffer. Dat de bank die had kunnen onderscheppen. Maar om het helemaal ongedaan te maken, moest het slachtoffer nog wel even zijn pincode teruggeven. Dan kon die het geld terugboeken.

Ook zou de ‘bankmedewerker’ iemand langs sturen om de pas op te halen en te vernietigen. Want die zou niet meer bruikbaar zijn. Wanneer die persoon voor de deur stond, kon het slachtoffer de ‘bankmedewerker bellen ter controle.

Niet veel later verscheen dan de handlanger aan de deur bij het slachtoffer. Die knipte de pas doormidden, stopte die in een envelop en nam die mee. Maar kort daarna waren er dan voor duizenden euro’s opnames en aankopen gedaan met de pinpas en de bijbehorende code.

De politie wist het tweetal 22 januari aan te houden in Oegstgeest. In de auto waarin ze reden, vond de politie ruim twaalfduizend euro, sloffen sigaretten, VVV-bonnen en bankpassen. De verdachten wilden niet veel vertellen, maar er zijn veel camerabeelden van hoe een van hen met de gestolen passen in winkels dure aankopen doet en bij banken pint.

De officier van justitie vond het ‘een hele lage vorm van criminaliteit die zich speciaal richt op kwetsbare ouderen’. Hij eiste twaalf maanden gevangenisstraf (waarvan vier maanden voorwaardelijk). De uitspraak is over twee weken.

112 Sleutelstad Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×