(Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Voorschotense partijen vragen om meer voorlichting over slavernijverleden Huize Berbice

De SP, GroenLinks en D66 uit Voorschoten willen dat er meer voorlichting komt over de slavernijachtergrond van Huize Berbice. Het landgoed aan de Leidseweg is namelijk genoemd naar een plantage in Guyana. “Geschiedenis kent ook ook zwarte bladzijden. Juist door mensen hierover te informeren breng je de samenleving verder”, zegt SP-raadslid Erik Maassen.

De eigenaar van buitenplaats Berbice, Hendrik Staat, veranderde de naam in 1822 van Allemansgeest naar Berbice. Daarmee werd het landgoed vernoemd naar de op slavernij gebouwde suikerplantage Berbice in het huidige Guyana. In 1763 vond daar de eerste georganiseerde slavenopstand van het Amerikaanse continent plaats.

“Ik wist dit niet en ik ben nota bene afgestudeerd historicus”, zegt Maassen. “En als ik het al niet weet, dan constateer ik dat het deze geschiedenis nauwelijks bekend is in Voorschoten.” Op de website van Huize Berbice staat wel een aparte pagina over de geschiedenis van de buitenplaats, maar over de slavernijachtergrond is niets te vinden.

Donkere kanten
Het raadslid van de SP wil dat de gemeente in samenwerking met betrokken partijen gaat kijken of er meer voorlichting over dit deel van de geschiedenis gegeven kan worden. ‘Om recht te doen aan zowel de mooie als de donkere kanten van de geschiedenis van buitenplaats Berbice’, staat in de oproep aan het gemeentebestuur.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×