Herdenking van de massamoord in Srebrenica. (Foto: rechtenvrij).

Leidse voorvechter voor vrede in voormalig Joegoslavië krijgt onderscheiding

De Leidse inwoner Zeljko-Puco Danilovic is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij kreeg deze onderscheiding gisteren uit handen van Reinout Vos, de Nederlandse ambassadeur in Bosnië en Herzegovina.

De feestelijke bijeenkomst had plaats in de residentie van Vos in Potocari. Danilovic heeft zich 22 jaar in dienst van het Interkerkelijke Vredesberaad (PAX) ingezet voor de bevordering van vrede en dialoog in zijn vaderland, het voormalige Joegoslavië. Hij bood talloze Dutchbatters, politici, gemeentebesturen en beleidsambtenaren de mogelijkheid om bezoeken te brengen aan het getroffen gebied en omgekeerd organiseerde hij tegenbezoeken aan Nederland aan Kamp Westerbork, de Tweede Kamer en rechtbanken.

Danilovic wordt door ambassadeur Vos geroemd om zijn inlevingsvermogen in de situatie van de nabestaanden in Srebrenica. Tegelijkertijd had hij oog voor de beperkte mogelijkheden van Dutchbat. De bezoekprogramma’s waren zwaar voor de deelnemers én voor Danilovic omdat hij een invulling gaf aan zijn taak die veel verder ging dan die van tolk-vertaler. “Alle bezoeken werden tot en met het kleinste detail door hem geregeld. De nabestaanden, de Vrouwen van Srebrenica, hadden een groot vertrouwen in hem.”

Ook was Danilovic betrokken bij de totstandkoming van een tentoonstelling op de voormalige compound van Dutchbat in Potocari, waar nu een herinneringscentrum gevestigd is. De tentoonstelling gaat over de val van de enclave Srebrenica, met aandacht voor de vele slachtoffers en nabestaanden van de genocide in 1995, maar ook voor de in 1994 en 1995 aanwezige Dutchbatters. De voorbereiding en productie van de tentoonstelling, die in 2017 werd geopend, nam meer dan vijf jaar in beslag. Dankzij Danilovic geeft de tentoonstelling, aldus Vos, een gebalanceerd beeld, dat recht doet aan alle partijen.

Danilovic gaat nu met pensioen. Volgens Vos is er veel bereikt in de aandacht voor de diepe tragedie die in Srebrenica heeft plaatsgevonden, in de ondersteuning van individuen en groepen, in de relaties tussen verschillende groepen en in de aandacht in zowel Bosnië-Herzegovina als in Nederland voor Srebrenica. “Hieraan hebben velen bijgedragen maar gesteld mag worden dat zonder de inspanningen en humaniteit van Zeljko – Puco Danilovic niet zo was gelukt.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×