Testen voor toegang blijkt niet helemaal waterdicht. (Foto: Rob van Dullemen).

Explosieve toename corona in regio, nog rust in ziekenhuizen

Een ongekend groei van het aantal coronabesmettingen zorgt voor grote nervositeit in het land. In onze regio gaat het nog harder dan elders. In Leiden worden nu tien keer zo veel mensen positief getest als vorige week. In de ziekenhuizen is het nog rustig, maar niemand weet of dat zo blijft.

Dat de versnelde versoepeling van coronamaatregelen, vandaag twee weken geleden, tot meer nieuwe besmettingen zou leiden had het kabinet wel verwacht. Maar de explosieve groei van de laatste week heeft ook coronaminister Hugo de Jonge aan het twijfelen gebracht.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Vanavond geven De Jonge en premier Mark Rutte weer een persconferentie. De kans is groot dat dansclubs tijdelijk dicht moeten en dat weer voor iedereen in de horeca de anderhalve meter gaat gelden. Diverse Leidse uitgaansgelegenheden hebben zelf al hun conclusies getrokken en gaan even niet meer open.

Ongekend
Een zo snelle toename van nieuwe besmettingen als deze week is in de hele coronacrisis nog niet voorgekomen. Landelijk worden er de laatste dagen vijf keer zo veel mensen positief getest als een week geleden. De 5475 positieve tests van gisteren waren het hoogste getal in twee maanden. In dit tempo kunnen de records van afgelopen jaar binnen enkele dagen sneuvelen.

In de Leidse regio gaat het nog harder. Hier worden nu zelfs tien keer zo veel besmettingen geteld als vorige week. Leiden telde er midden vorige week nog geen tien per dag, maar gisteren waren er 131 positieve tests. En in de omliggende gemeentes ging het van vier gevallen vorige donderdag naar nu 40. Het totaal van 171 is alleen op twee oktoberdagen.

Dansfeesten
De oorzaken van de snelle groei zijn vrij duidelijk. De nieuwe deltavariant van het virus is extra besmettelijk. Examenreisjes van scholieren hebben begin juni de verspreiding van die variant een zetje gegeven. En de ruime versoepelingen van 26 juni deden de rest.

Vooral dansfeesten, waar jongeren na een negatieve test massaal uit hun dak konden gaan, hebben het virusvuurtje extra opgestookt. Het “Testen-voor-toegang” bleek niet waterdicht. En er hoefden bij zo’n evenement maar één of twee besmette personen door te glippen om tientallen anderen te besmetten. Bij de bekendste brandhaard, de dancing Aspen Valley in Enschede, staat de teller na één dansavond nu al op 195 positieve tests.

Bedrieglijk
Intussen weet niemand zeker hoe erg die stijging nou eigenlijk is. In de ziekenhuizen is het nog rustig: er liggen nu minder dan 200 coronapatiënten en de nieuwe opnames blijven dalen. Ook uit de Leidse regio is er deze week nog geen enkele nieuwe patiënt opgenomen.

Maar is dit niet de bedrieglijke stilte voor de storm? Begin maart 2020, toen al tienduizenden Nederlanders besmet waren, werd er ook even gedacht dat het wel mee zou vallen; drie weken later bezweken de ziekenhuizen bijna onder de stroom patiënten.

Het officiële verhaal is tot nu toe dat er weinig mis kan gaan, omdat het kwetsbare deel van de bevolking nu grotendeels gevaccineerd is. Maar de laatste dagen slaat toch de twijfel toe. Meer dan vier miljoen Nederlanders zijn nog onvolledig gevaccineerd. En gisteren bleek uit nieuw onderzoek dat je pas na twee Pfizerprikken genoeg beschermd bent tegen de deltavariant.

Op de rem
Als het flink tegenzit, kan komende week toch een nieuwe golf ziekenhuisopnames beginnen. En ook als er dan direct in het hele land weer strenge beperkingen gaan gelden, zal die stroom patiënten nog zeker twee weken blijven groeien. Dat is het angstvisioen dat in diverse landen al realiteit is gebleken.

In zo’n onzekere situatie kan elke dag later op de rem trappen grote gevolgen hebben. Het lijkt dus onvermijdelijk dat De Jonge en Rutte nieuwe beperkingen gaan afkondigen. Misschien vanavond nog mondjesmaat en dan later meer, zodra het OMT met het gevraagde spoedadvies is gekomen.

En of je nog vrijuit op vakantie naar het buitenland kan, wordt zeker voor jongeren met maar één Pfizerprik nogal twijfelachtig. Niet voor niets is het Janssenvaccin dat maar één prik nodig heeft, opeens ongekend populair.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×