(Foto: Universiteit Leiden).

Van bierafval tot bierviltjes, Leidse studenten 'brouwen' het

Het is Leidse biologiestudenten gelukt om van bierafval bierviltjes te maken. Zij wonnen hiermee een derde plaats op het internationale evenement voor biologische innovatie, BISC-E. Voor het brouwen van bier is veel  graan nodig. “Normaal gesproken komt dat gewoon op een grote afvalstapel”, vertelt Jisca van Dam, één van de masterstudenten die deelnam aan de competitie. “Maar wij hebben een manier bedacht om op biologische wijze onderzetters van de granen te maken.”

Samen met studiegenoten Tim van den Akker, Sven Lakemeier en Varun Chopra werd in het laboratorium het idee van universitair docent Joost van den Brink uitgewerkt. De Leidse brouwerij Pronck zorgde voor het bierafval, de gebruikte granen. “In het lab konden we laten zien dat het graan een goede voedingsbron is voor de schimmel”, zegt Van Dam. “En daarmee kunnen we stevige onderzetters maken die ook nog waterproof zijn. Want je wilt natuurlijk niet dat een onderzetter uit elkaar valt zodra er een druppel bierschuim op valt.” Studiebegeleider Marjolein Crooijmans: “Joost had al een goede basis liggen, maar ik wil benadrukken dat deze groep zelf heeft bedacht om als eindproduct onderzetters te produceren en het een circulaire productie te maken.”

Toekomst
Ook marktonderzoek maakte deel uit van het project. Daarover ontfermde Chopra zich. “We moesten achterhalen hoe we de onderzetters in productie kunnen brengen, of de kosten competitief zijn in vergelijking met andere onderzetters, wat de productiekosten zijn, en ga zo maar door,” vertelt hij.

Tijdens het productieproces bleek elektriciteit bijvoorbeeld een grote kostenpost. “Maar het lukte wel om het proces volledig circulair te maken, er is geen restafval meer. “Ook dat was voor ons belangrijk”, vertelt Chopra. “Alles hebben we beschreven in een rapport, samen met een toekomstplan waarin we in het vijfde jaar zouden kunnen gaan uitbreiden. Zoals bijvoorbeeld het produceren van geluidsabsorberende panelen.”

Of de onderzetters ooit op de markt zullen komen is onzeker. Ondanks het uitdagende project denkt geen van de studenten hier hun toekomstplan van te maken. “Voor nu vind ik onderzoek doen nog te leuk om dat los te laten’” licht Chopra toe. “Maar als back-upplan is het zeker prettig. Ook de jury van BISC-E gaf aan dat de simpliciteit van het project hen aansprak. Als je wilt, kun je morgen beginnen.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×