De Haarlemmerstraat in Leiden. (Archieffoto: Rob van Dullemen).

Zorgen bij ondernemersverenigingen over bereikbaarheid binnenstad

Leidse ondernemers in de binnenstad maken zich zorgen over de bereikbaarheid van het centrum. De komende jaren staan er veel veranderingen in het gebied op de planning, maar de ondernemers zien de plannen graag aangepast worden. Daarom hebben vijf ondernemersverenigingen uit de Leidse binnenstad samen met Centrummanagement Leiden een brief gestuurd naar het stadsbestuur met daarin een 14-delige wensenlijst.

De ondernemersverenigingen zien met name voor het openbaar vervoer kansen liggen voor de Leidse binnenstad. Door regionale bussen te weren uit de winkelgebieden, zoals de Stationsweg en Breestraat, ontstaat er in de binnenstad meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Het regionale busverkeer kan via de route Hooigracht-Langegracht rijden. Bezoekers aan de binnenstad kunnen daarbij uitstappen aan het begin van de Haarlemmerstraat en Breestraat. Deze bushaltes worden hernoemd naar relevante winkelstraten in de buurt. Bushalte Pelikaanstraat wordt in de plannen van de ondernemers bijvoorbeeld bushalte Winkelstraat Haarlemmerstraat.

De grote OV-knooppunten zoals Leiden Centraal en station Lammenschans gaan als overstappunten voor lokaal vervoer met kleine, elektrische bussen dienen. Door deze kleinere bussen met een lage maximumsnelheid door de Breestraat te laten rijden kan de tweede fase van de herinrichting van de Breestraat plaatsvinden. In de voorkeursvariant van het stadsbestuur verdwijnt de bushalte van de Prinsessenkade, de ondernemers stellen daarom voor een nieuwe halte in te richten bij de Gijselaarsbank, zodat dit gedeelte van de binnenstad toch goed bereikbaar blijft. De Stationsweg wordt geheel busvrij zodat dit een gastvrije entree van de stad kan worden.

Daarnaast pleiten de ondernemersverenigingen voor het zorgvuldig invoeren van de autoluwe binnenstad. Hoewel de auto’s kunnen verdwijnen uit de winkelstraten (met uitzondering de Heren- en Doezastraat) moeten er voldoende parkeerplekken voor bezoekers zijn in parkeergarages. Een nieuwe Morspoortgarage is daarvoor volgens de ondernemers essentieel. Daarbovenop moeten er op strategische plekken kort-parkeerplekken komen. Tenslotte roepen de ondernemers het stadsbestuur op om een probleemloze bevoorrading van winkels en horeca te garanderen, door het verruimen van venstertijden voor bevoorrading en het toestaan van soepele ontheffingsmogelijkheden.

Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×