Markt op het Dorpsplein. (Archieffoto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude organiseert eerste editie leefstijlmarkt voor senioren

De gemeente Zoeterwoude organiseert op Wereld Alzheimerdag een leefstijlmarkt op het Dorpsplein in Zoeterwoude-Dorp. De werkgroep ‘dementievriendelijke gemeente’ brengt op dinsdag 21 september van 14.00 uur en 16.00 uur bezoekers, zorgverleners, mantelzorgers en ondernemers met elkaar in contact.

De werkgroep kiest er bewust voor om de leefstijlmarkt op Wereld Alzheimerdag te organiseren. “We willen extra aandacht voor mensen met dementie en hun behoeften”, vertelt organisator Liza Soffner. Op de markt is dan ook extra aandacht voor een gezonde leefstijl in combinatie met Alzheimer.

Tekst gaat verder na interview

Eenzaamheid
De markt beperkt zich niet tot de ziekte van Alzheimer. “We willen meer aan de kaak stellen. Bijvoorbeeld eenzaamheid, want dat is ook echt aan de orde in Zoeterwoude”, legt mede-organisator Conny van Seggelen uit. Naast informatiestands van zorgaanbieders wordt er een tijdelijke jeu-de-boulesbaan op het Dorpsplein aangelegd. Ook zijn er optredens van shantykoor De WeidePoort en een dansworkshop voor senioren. “Allemaal bedoeld om elkaar te ontmoeten en zo eenzaamheid tegen te gaan”, zegt Van Seggelen.

Ook inwoners uit de regio zijn welkom op de leefstijlmarkt. “In basis is het voor Zoeterwoudenaren. Maar we zijn omringd door gemeenten waar we op leunen bij het bieden en ontvangen van zorg. Dus iedereen mag langskomen”, vindt Soffner.

Verbinden
De werkgroep hoopt dat de betrokken partijen elkaar na de markt beter weten te vinden. “Het draait allemaal om verbinden”, weet Van Seggelen. Om de verbinding sterker te maken ziet Soffner het evenement het liefst structureel terugkeren. “Een jaarlijkse leefstijlmarkt zou heel goed werken. Die kunnen we afwisselend organiseren op het Dorpsplein en bij de Eendenkooi om zo ook Zoeterwoude-Rijndijk aangesloten te houden.”

De gemeente ziet de eerste editie van de leefstijlmarkt als een pilot. Afhankelijk van het succes besluit zij na 21 september of er een vervolg komt.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×