Langs de Rijn komt geen rijtje kadewoningen. De Kaasmarkt wordt een groen binnenstadspark aan het water. (Foto's: Chris de Waard).

Kaasmarkt wordt groen stadspark zonder kadewoningen

Met de stemmen van de PvdA en de VVD tegen heeft de Leidse gemeenteraad dinsdagmiddag ingestemd met de herinrichting van de Kaasmarkt. Er lagen twee opties voor, waar de raadsleden uit konden kiezen. Eentje met herenhuizen langs het water van de rijn en een variant waarbij die woningen niet worden gebouwd.

De raad kiest voor vrij zicht op het water, waarbij bovendien alle bomen worden behouden. Het bouwen van het rijtje woningen zou de gemeente ook niks opleveren, omdat de kademuur in dat geval een zeer kostbare verstevigingsbeurt zou moeten ondergaan. De Kaasmarkt wordt nu een open en groen park. De meeste parkeerplaatsen verdwijnen.

Bij de Koppenhinksteeg mag ontwikkelaar Atrium Vastgoed toch hoger bouwen dan waartoe de raad eerder besloot. Een verdieping eraf maakte het bouwplan financieel onhaalbaar betoogde directeur Hans Bakker en volgens wethouder Spijker wordt dat bevestigd door meerdere taxaties. Er komen nu 19 appartementen bij op de kop van de steeg.

Parkeren
Een voorstel van de VVD en het CDA om de bezoekersparkeerplaatsen op de Kaasmarkt te handhaven totdat de Haarlemmerstraatgarage boven de AH is opgehoogd, haalde het niet. De partijen vrezen dat het bezoekersparkeren in de knel komt als tijdens de verbouwing de garage tijdelijk niet of niet helemaal beschikbaar is. Volgens wethouder Spijker loopt dat zo’n vaart niet en is er voldoende plek in de omgeving.

Twee partijen stemden tegen het uiteindelijke plan. De VVD vindt het absoluut onverantwoord dat er 30 procent sociale woningen moeten komen. “Niemand mag blijkbaar in Leiden wat verdienen”, brieste raadslid Juliette Gilissen. “Nu wordt het een bodemloze put. Ik wens de wethouder veel succes!”

De PvdA maakte de afweging om tegen te stemmen om een heel andere reden. Raadslid Martijn Otten hield zijn collega’s voor dat de kadewoningen absoluut noodzakelijk zijn om zo een bijdrage te leveren aan de enorme woningbehoefte in de stad. Hij stond daarin alleen bleek even later bij de stemming over een variant van het plan met of zonder de kadewoningen. Ook het feit dat er nu 500.000 euro wordt gehaald uit het budget voor de autoluwe binnenstad ziet de PvdA helemaal niet zitten. Andere partijen vinden dat juist logisch.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×