(Foto's: Chris de Waard, video: Robbert Beurse).

Lakenplein getransformeerd tot Lakenpark

Leiden is een stuk Singelpark rijker. Woensdagmiddag werd het Lakenpark officieel geopend door wethouder Ashley North en de Vrienden van het Singelpark. Daarmee is de eerste fase van de aanleg van het Singelpark afgerond.

Die eerste fase betekent dat het Singelpark aan de ‘binnenkant’ voor een groot deel klaar is. Door de aanleg van de Singelparkbruggen, kan sinds vorig jaar het rondje gelopen worden. Op enkele obstakels na. Die moeten de komende jaren nog worden verwijderd, maar zijn afhankelijk van andere ontwikkelingen.

Zo is er bij het universiteitsterrein langs de Witte Singel pas echt een wandeling langs het water mogelijk als de bestaande bebouwing plaatsmaakt voor de nieuwe campus die de Universiteit Leiden er wil bouwen en kan de tuin van de Meelfabriek pas opengesteld worden als de bouwwerkzaamheden aan het monumentale complex zijn afgerond.

Ook bij de Uniper energiecentrale aan de Maresingel staan nog hekken die een vrije doorgang verhinderen en de dam die het warme koelwater van de centrale tegenhoudt, moet ook nog worden verwijderd. Dat kan pas als de centrale niet meer in gebruik is. Pas dan kan er ook een rondje worden gevaren.

Andere plekken waar de gemeente al ver is met het verder vormgeven van het Singelpark zijn de Jan van Houtkade die vergroend wordt en waar de helft van het aantal parkeerplaatsen verdwijnt om plaats te maken voor een wandelpad. Ook het Veerplein staat nog op het lijstje van verder te vergroenen plekken. Net als het Energiepark.

Geestelijk vader Jeroen Maters van het Singelpark is vooral benieuwd wanneer de gemeente de volgende stap zet in de al jarengeleden vastgesteld plannen voor het Singelpark.  Hij doelt daarbij met name op de buitenkant van de singelrand. Alleen de Maresingel is al opnieuw ingericht, maar het beeldkwaliteitsplan van het Singelpark ziet op een park van gevel tot gevel met in het midden het water van de singel als blauwgroene ader. Hij hoopt dat bij de energiecentrale snel stappen gemaakt kunnen worden en ook dat de gemeente haast maakt met die buitenrand. “Langs de Witte Singel en de Zoeterwoudsesingel kan je bijvoorbeeld heel makkelijk nu al een wandelpad aanleggen. Dat kan volgend jaar klaar zijn.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Singelpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×