(Video: Gerry van Bakel).

Marc Jongsten zwemt van Den Helder naar Texel: 'Slok zout water is het ergste'

Vier kilometer door hoge golven, zout water happend en geen land in zicht. Marc Jongsten verheugt zich op zijn zwemtocht van Den Helder naar Texel. “Halverwege is het point of no return. Dan kun je alleen nog maar doorzwemmen. Alles voor het goede doel.”

Als kind kwam Jongsten vaak op Texel. Zijn oom had er een vakantiehuisje dat ze mochten gebruiken. Omdat zowel zijn moeder als zijn broertje ongeneeslijk ziek waren, zat een vakantie in het buitenland er niet in. “Ik was meteen verliefd op dat eiland en ik ben er altijd blijven komen.”

Inspiratie
Jongsten is een veelvraat als het op sporten aankomt. Hij heeft een aikidoschool, doet aan fietsen en pakte een paar jaar geleden het zwemmen op. “Ik kwam toen bij zwemvereniging LinK terecht van Paul van der Ploeg en Heidi van Stein en daar traint ook Jonne Moleman, zij wil deze zomer meedoen aan de Paralympische Spelen. Ze zit inmiddels in een rolstoel, want ze heeft een spierziekte. Maar zij is zo’n voorbeeld, een bron van inspiratie voor mij.”

Op een gegeven moment ontdekte Jongsten dat er elk jaar een sponsortocht wordt gezwommen van Den Helder naar Texel. Georganiseerd door de stichting Be Tough en de opbrengst gaat naar de stichting Spieren voor Spieren die geld ophaalt voor onderzoek en kinderen met een spierziekte ondersteuning biedt bij het sporten. Dan vallen er een heleboel dingen op zijn plek voor Jongsten. “Dat wilde ik wel gaan proberen aan mee te doen.”

Zwaar
Voor Jongsten is sporten altijd een manier geweest om ook mentaal fit te blijven. “Het lijkt me heel erg als je op een gegeven moment niet meer kunt sporten omdat je een spierziekte hebt. En omdat ik altijd een bijzondere band met Texel heb gehad, leek me dit gewoon goed om te doen. Toen ik dat met de trainers ging bespreken, waarschuwden ze me wel dat het heel zwaar zou zijn. Maar ik ben begonnen met trainen en ik ben blij dat het volgende maand gaat gebeuren.”

Jongsten traint elke week in ’t Joppe om genoeg uithoudingsvermogen op te bouwen. “In open water zwemmen is heel wat anders dan in het zwembad waar je je elke 25 meter even af kan zetten.” Hij ziet het niet als een gevaarlijke tocht. “Er zijn veel veiligheidsmaatregelen, allerlei begeleiders in bootjes, de reddingsbrigade. En je krijgt een tijdslot van anderhalf uur en daarna word je zonder pardon uit het water gehaald.”

Beroerd
Het ergste is het zoute water. Om daar aan te wennen, gaat hij geregeld in zee zwemmen. “Een slok water hier in ’t Joppe is misschien niet fijn, zwembadwater is nog minder leuk. Maar een slok zout zeewater, daar word je echt beroerd van.”

Veertig jaar geleden overlijden de moeder en het broertje van Jongsten kort na elkaar. De zwemtocht die hij op zaterdag 21 augustus gaat ondernemen, is voor hem ook een eerbetoon aan hen.

Wie de oversteek van Jongsten wil sponsoren, kan een donatie achterlaten op zijn persoonlijke sponsorpagina.

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×