(Video: Gerry van Bakel).

Verbinding kunst en mensenrechten geeft extra dimensie aan Amnesty-wandeling

Twee enorme op de hemel gerichte spiegels, een schuilhut op palen en een deurmat met een afbeelding van gevallen meel en zout. Drie keer kunst gekoppeld aan mensenrechten. Ter ere van 50 jaar Amnesty Leiden-Leiderdorp.

“Mensenrechten gaan niet alleen om vrijheid van meningsuiting”, zegt Ine Wiersma, secretaris van de afdeling Amnesty Leiden-Leiderdorp. “Al is het belang van vrije journalistiek en informatievergaring natuurlijk heel belangrijk. Zeker in deze tijd. Maar we wilden ons jubileum aangrijpen om de bestaande mensenrechtenwandeling te moderniseren. Het toevoegen van kunstwerken leek ons een goed idee. Als manier om een gesprek op gang te brengen. En we wilden ook heel graag werk van Leidse kunstenaars.”

Wisselwerking
Om tot een goede keuze te komen werd contact gelegd met het Lucas van Leydenfonds, een cultuurfonds dat kunst in de openbare ruimte wil bevorderen. Frans Vos werd voorzitter van de werkgroep Mensenrechten-Kunstroute. “We zijn op zoek gegaan naar kunstenaars en werken die iets konden toevoegen. We wilden een wisselwerking tussen locatie, kunstwerk en mensenrechten laten zien en ik denk dat we daar goed in zijn geslaagd. Het heeft heel veel uitdrukkingskracht.”

Een van de kunstenaars die werd uitgenodigd mee te doen is Inge Reisberman. Haar kunstwerk is heel praktisch, namelijk een zogenaamde schoonloopmat bij het Diaconaal centrum De Bakkerij aan de Oude Rijn. Haar installatie heeft te maken met het dagelijks brood. De ingrediënten meel en zout liet ze van grote hoogte in een zwarte kom vallen. Die kom heeft ze gefotografeerd en dat werd de basis voor het ontwerp van haar deurmat. Naast de mat staan twee van zulke zwarte kommen, de een met het mengsel van meel en zout, de ander gevuld met water.

Spiritueel
“Het is een kunstwerk waar je doorheen loopt, en overheen loopt”, zegt Reisberman, “het is voor iedereen gelijk, net als mensenrechten. Daarnaast heeft brood een alledaags betekenis en ook een spirituele. Voor mij past dat allemaal heel erg goed bij het werk van Amnesty.”

Bij de Oude Universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg heeft kunstenaar Emma van Noort twee grote spiegels geplaatst, gericht op de hemel, waarin de lucht weerspiegeld wordt. Volgens Frans Vos de perfecte belichaming van academische vrijheid.

Schuilhut
Tweehonderd meter verderop bij het Kamerling Onnesgebouw waarin de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden is gehuisvest heeft Izaak Zwartjes een installatie gebouwd waarin een schuilhut en een boot zijn samengebracht. “Twee symbolen die passen bij vluchtelingen”, zegt Vos.

App
De Mensenrechten-Kunstroute wordt zondag 18 juli officieel geopend door wethouder Fleur Spijker. Vanwege de aangescherpte coronamaatregelen is de bijeenkomst wat soberder van aard dan gehoopt. “Het was al een hele puzzel om iets te bedenken dat zou kunnen in deze tijd van corona”, zegt Wiersma. “Maar iedereen kan de route zelf gaan wandelen, er is een flyer beschikbaar en ook een app. Ook dat is onderdeel van de modernisering.”

 

 

 

 

 

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×