Zeevonk in Katwijk. (Foto's: Corné Ouwehand Fotografie).

Gunstige avonden voor het mysterieus blauwe licht, de zeevonk

De komende periode is de Noordzee rijk gevuld met een algensoort dat soms blauw oplicht, de zeevonk. Bij sommige badplaatsen keert het feeërieke verschijnsel elk jaar regelmatig terug. Dat gebeurt met name op plekken waar het zeewater overdag niet teveel beweegt zoals bij de uitwatering in Katwijk.

Het zeewater warmt hier overdag het sterkst op en is vrijwel niet in beweging. Zolang het water aan de oppervlakte niet de kans krijgt om te mengen met koude stromingen onderin, zal het sneller opwarmen dan pal langs de kustlijn.

Gunstige avonden op komst
“Momenteel verkeren we in een ronduit gunstige periode voor het spotten van zeevonk”, zegt Wouter van Bernebeek van Weerplaza. “De afgelopen avonden werd het verschijnsel al op talloze plaatsen langs de noord- en westkust gezien en dat zal later deze week alleen maar verder toenemen.” Of de zeevonk verschijnt is niet precies te voorspellen, maar de omstandigheden zijn zeer gunstig. “Vooral aanstaande vrijdag en zaterdag halen we hoge temperaturen tot rond de 26 graden, waardoor de alg flink kan groeien. ’s Avonds na 22.30 uur maak je een goede kans om zeevonk te spotten”, aldus Van Bernebeek.

Op de facebook pagina Zeevonk Katwijk wordt regelmatig melding gemaakt van de zeevonk.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×