Na de kerktoren worden de pastorie en de zijkanten van de Sint Josephkerk opgeknapt. (Foto: HH Petrus en Paulusparochie)

Zijkanten en pastorie Sint Josephkerk komend jaar gerestaureerd

De Sint Josephkerk staat binnenkort weer in steigers. De zijkanten en de parochie zijn aan de beurt voor restauratie. De afgelopen maanden is dit werk voorbereid. De komende tijd wordt het werk echt van buiten zichtbaar. In 2017 werden eerder het lekkende dak en de kerktoren aangepakt.

De restauratie van Leidens grootste katholieke kerk wordt mede mogelijk door een grote rijkssubsidie en bijdragen uit allerlei fondsen. Het werk is naar verwachting in het najaar van 2022 klaar. Ruim op tijd voor de viering van het 100 jarig bestaan van de kerk in 2025.

Artikel gaat door onder het artikel.

Bouw van de St Josephkerk

De grote katholieke Sint Josephkerk aan de Herensingel is in een jaar tijd opgetrokken. (Archieffoto: Petrus- en Paulusparochie).

De Sint Josephkerk is een rijksmonument. Het is ontworpen door het architectenduo Leo van der Laan en zijn zoon Jan. Deze architecten hebben in Leiden heel veel gebouwen getekend waaronder het V&D gebouw aan de Aalmarkt. Leo van der Laan heeft een grafsteen in de Sint Josephkerk gekregen.

Kloostergemeenschap en appartementen
Na bijna honderd jaar is kerk aan een grondige restauratie toe. Die wordt onder leiding van Veldman Rietbroek Architecten uit Leiden uitgevoerd. Als deze tweede fase klaar is is de kerk een enkele zalen en zaaltjes rijker. De pastorie wordt ingericht voor de komst van een kloostergemeenschap voor zusters. De bedoeling is dat daar enkele zuster, mogelijk uit Indonesi├ź, komen te wonen die in Leiden willen studeren en zich al hier willen specialiseren. Zij gaan zich in de parochie inzetten voor het contact met de zieken en de eenzamen. Daarnaast worden er in de enorme pastorie ook nog twee appartementen gebouwd.

De kerkdiensten gaan het komend jaar tijdens de restauratie gewoon door. Ook zal de kerk tijdens de open monumentendagen op 11 en 12 september open zijn voor geïnteresseerden.

Stefan Tax en pastoor Smith van de parochie HH. Petrus en Paulus tekenen onder toeziend oog van Paul Rietbroek, het contract met Veldman Rietbroek Architecten. (Foto: HH Peter- en Paulusparochie).

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×