Vaccinatie beschermt tegen ziekte, maar je kan nog wel besmettelijk zijn. (Foto: ob van Dullemen).

Na de besmettingspiek nu ook nieuwe golf ziekenhuisopnames

De stroom coronapatiënten naar de ziekenhuizen is afgelopen week landelijk flink opgelopen. Het waren er 80 per dag, tien keer zo veel als twee weken eerder. De Leidse regio telde zeven ziekenhuisopnames. In de voorgaande twee weken was er maar één ernstig ziektegeval.

Er zijn nu in het hele land alweer 533 ziekenhuisbedden bezet door coronapatiënten. Dat is nog lang niet zo veel als in het winterhalfjaar, toen de aantallen regelmatig boven de tweeduizend kwamen, maar het is wel een verdubbeling in tien dagen tijd.

Vertraagde golf
De golf nieuwe besmettingen lijkt wel over zijn hoogtepunt heen. Half juli ging het om aantallen boven de 10.000 per dag, maar zondag zakte het aantal landelijk alweer naar 4.665. Op weekbasis daalden de besmettingscijfers landelijk met 36 procent. In de Leidse regio was die daling nog sterker: precies 50 procent.

Maar deze daling is nog niet terug te zien in de ziekenhuizen. Wie ernstig ziek wordt van corona, is vaak al zo’n twee weken eerder besmet. Bovendien bereikt het virus nu, na de feestende jongeren, ook meer ouderen – die voor een deel nog niet volledig gevaccineerd waren. Dat alles samen zorgt voor een vertraagde golf in de ziekenhuizen.

Bescherming vaccins
Omdat de stroom nieuwe patiënten niet in één klap ophoudt, wordt de komende tien dagen een verdere stijging van het aantal bezette bedden verwacht. Of en hoe ver die stijging daarna doorgaat, hangt mede af van de vraag hoe goed de bevolking beschermd wordt door de vaccins.

De afgelopen week bleek uit internationale onderzoeken dat de deltavariant van het virus, die nu in Nederland de overhand heeft, die bescherming onder druk zet. Na de coronaprik loop je wel veel minder risico om in het ziekenhuis te belanden, maar mensen kunnen wel met de deltavariant besmet raken. En dan kunnen ze ongemerkt zelfs veel virusdeeltjes verspreiden en anderen besmetten.

Risico
Door het nog steeds hoge aantal besmettingen is Nederland intussen donkerrood op de Europese kaart van coronarisico’s. Zonder volledige vaccinatie wordt het daardoor weer moeilijker om naar het buitenland te reizen. En mogelijk gaan landen nu ook als je wél gevaccineerd bent, nog een negatief testbewijs van je vragen.

Die donkerrode kleur wijst op het reële risico dat Nederland een bron van nieuwe ziektegevallen kan worden – in eigen land en daarbuiten. Want als het dagelijkse aantal besmettingen bij ons in de duizenden blijft lopen, kan het virus zich breed verspreiden – ook naar de groep kwetsbare mensen die niet gevaccineerd zijn of waar het vaccin niet goed is aangeslagen. Bovendien kunnen nieuwe virusvarianten het spel nog spannender maken. Daar zit niemand op te wachten.

Advertentie

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×