Wasservice voor ouderen veel voordeliger omdat bijna niemand het wil

Een wasservice voor hulpbehoevende ouderen kan een fikse besparing opleveren, maar dat is omdat bijna niemand er aan mee wil werken. Dat is in het kort de conclusie van het onderzoek van wethouder Damen naar de wens van de gemeenteraad om het wassen en strijken niet langer voortaan over te laten aan een externe wasservice.

Damen heeft navraag gedaan bij gemeenten die de was uit het pakket van de huishoudelijke ondersteuning hebben gehaald en hebben ondergebracht bij een wasservice. Veel cliƫnten haakten in deze gemeenten af. Zij willen helemaal niet dat hun was buiten de deur gebeurt.

Aangezien de wethouder geen aanleiding heeft om te denken dat Leidenaars daar anders in zouden staan ontraadt zij de gemeenteraad dit plan. Twee jaar geleden had de gemeenteraad de wethouder verzocht om eens uit te zoeken of een was- en strijkservice niet een betere oplossing is, in plaats van de wasjes te laten draaien door de huishoudelijke hulp. Iets wat bij ongeveer 800 hulpbehoevende Leidenaars gebeurt. Maar van andere gemeenten die het op deze manier hebben geregeld, heeft de wethouder dus te horen gekregen dat de animo voor deze oplossing niet groot is.

Privacy
Zo zijn er steden groter dan Leiden zijn waar slechts 100 mensen gebruik maken van deze mogelijkheid. De rest wil geen externe wasservice omdat ze vinden dat dat hun privacy aantast, en hun kleren er mogelijk kwijtraken. Voor Leiden zou dat omgerekend betekenen dat er 700 mensen afhaken. Dat scheelt de gemeente tussen de 400.000 en 500.000 euro maar dat is geen goede besparing vindt verantwoordelijk wethouder Marleen Damen.

Want als de hulpbehoevenden de was zelf gaan regelen is het risico aanwezig dat ze vervuilen of dat de toch al stevig belaste mantelzorgers er nog een taak bij krijgen. Daar komt bij dat de wethouder er niet graag nog een partij bij wil hebben aan het bed. De thuiszorg bestaat veelal al uit verschillende organisatie nog een organisatie erbij is niet gewenst. Zij stelt daarom voor dat de was gewoon onderdeel blijft van het takenpakket van de huishoudelijke ondersteuning.

 

 

 

Leiden Maatschappij Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×