Medewerkers van het Hoogheemraadschap gaan de veendijken extra controleren. (Archieffoto: Omroep West).

Rijnland gaat veendijken extra controleren na dijkdoorbraak

Het Hoogheemraadschap van Rijnland gaat veendijken extra controleren op scheuren. Dat zegt een woordvoerder. Aanleiding is de dijkdoorbraak van maandag bij Reeuwijk. Daar schoof een veendijk over een lengte van enkele tientallen meter weg waardoor een polder blank kwam te staan.

De hooggelegen poldersloot werd maandag aan beide zijden afgesloten met een soort nooddammetjes. Hierdoor lekt er bijna geen water meer de polder in. Deskundigen van het hoogheemraadschap zijn dinsdag op de dijk om te controleren of meer delen instabiel zijn. Ook dijken in de omgeving worden meegenomen in het onderzoek.

Deze controles gebeuren met speciale prikstokken waarmee gekeken wordt hoe diep eventuele scheuren zijn, en of er onder het – schijnbaar intacte – bovenste deel van de dijk, toch beschadigingen zitten. Het Hoogheemraadschap van Rijnland is inmiddels begonnen met het opstellen van een plan om veel meer dijken intensiever in de gaten te gaan houden.

Onderzoek oorzaak
Het onderzoek naar de oorzaak van de dijkbreuk is inmiddels opgestart. Maar omdat de prioriteit maandag lag bij het dichten van het lek zijn daar nog geen resultaten van bekend. “Dat kan ook nog wel even duren”, zegt de woordvoerder. “In de buurt wordt veel gesproken over rivierkreeften die met hun holletjes de dijk instabiel hebben gemaakt. Wij vinden dit onwaarschijnlijk, maar het wordt meegenomen in het onderzoek”, zegt de woordvoerder tegen mediapartner Omroep West.

Het hoogheemraadschap heeft enkele onderzoekteams in de polder rondlopen die alles bekijken. Een ander team zit op het kantoor en werkt van daaruit aan het onderzoek. De Unie van Waterschappen geeft aan de uitkomsten van dit onderzoek af te wachten, voordat andere waterschappen worden gealarmeerd. “We hebben geen landelijk alarm geslagen gisteren. Dat zou voorbarig zijn omdat ieder gebied weer anders is en je dus zonder resultaten van het onderzoek niet kan zeggen dat andere dijken gevaar lopen”, aldus een zegsvrouw van de Unie van Waterschappen.

Extra aandacht
De woordvoerder zegt ook dat de polders rond Reeuwijk bekend staan als een gebied ‘waar geregeld extra aandacht nodig is’. Er komt volgens haar geregeld brak water naar boven en ook zijn er veel meldingen van grondwater wat omhoog komt. Dat werd gisteren ook bevestigd door een man die op de dijk naar de doorbraak keek: “Toen je nog wel eens kon schaatsen gingen we hier de hele polder door, maar je wist één ding zeker: hier voor de dijk moest je wegblijven. Daar lag nooit fatsoenlijk ijs omdat er veel water continu onder de dijk doorkwam”, zei de man die verderop bij een kwekerij werkt.

Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×