Foto ter illustratie, zieke goudiep. (Foto: Wikimedia Commons).

Zieke iepen gekapt in Leiderdorp

In Leiderdorp zijn in één week tijd vier iepen gekapt die besmet waren met de iepziekte. Langs de Van Diepeningenlaan ter hoogte van de Brasserie Park is één iep gekapt en in de Oranjewijk waren drie iepen besmet.

Om verdere besmettingen te voorkomen zijn de bomen direct gekapt. De iepziekte wordt veroorzaakt door de iepenspintkever die sporen van schimmel naar de boom brengt, waarna deze zich verspreidt. De iep reageert hierop door besmette houtvaten af te sluiten waardoor takken en twijgen sterven.

Elke drie jaar worden alle bomen in Leiderdorp door de Bomenwacht gecontroleerd. In de tweede helft van juli is gestart met het controleren van de bomen in Leiderdorp. Deze controle wordt met de VTA-inspectie methode uitgevoerd (Visual Tree Assessment). De Bomenwacht beoordeeld of een boom nog ‘veilig’ is. Los- en overhangende takken worden verwijderd en de bomen worden gecontroleerd op schimmels en ziekten. De verspreiding van de iepziekte gaat snel waardoor de gemeente ook zelf regelmatig inspecties uitvoert.

Bestrijding
De schimmel verspreidt zich verder door de boom, waardoor de iep uiteindelijk afsterft. Een aangetaste iep is een besmettingsbron voor iepen in de omgeving. De iepenspintkever legt zijn eieren onder de bast van deze boom. De jonge kevers die uitvliegen zijn besmet met iepziekte en kunnen andere bomen infecteren. De iepziekte verspreidt zich ook via wortelcontact tussen twee bomen. Een eenmaal aangetaste boom dient zo spoedig mogelijk geveld te worden en het hout dient ter plaatse geschild of verbrand te worden. Het vervoeren van ongeschild iepenhout is verboden.

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×