Noortje Looijenga toont de Looijenga-vlinder

Noortje Looijenga wil 'haar vlinder' nu ooit in het echt zien vliegen

Tussen stellingen vol met houten lades in het depot van Naturalis, trekt Noortje Looijenga er eentje naar voren. Ze wijst op een van de vakjes met opgeprikte vlinders. Dat is de nieuwe vlindersoort die de 18-jarige tijdens haar mbo-stage bij Naturalis ontdekte.

Cyme laeta Looijenga 2021 staat er op het vakje waarin haar vlindersoort ligt. Ze hebben grotere stippen en zijn minder flets dan de vlinders die in de andere bakjes van diezelfde la liggen. De doorslag gaven de genitaliƫn. Die toonden aan dat het echt om een nieuwe soort gaat.

Noortje hoopt ze ooit nog eens levend te zien. Daarvoor moet ze naar Nieuw Guinea. “Het is daar een hele normale soort,” vertelt haar stagebegeleider bij Naturalis Rob de Vos. “De vlinder werd altijd als een variant van een bekende soort gezien. Maar het is dus een aparte soort.”

De Vos vindt het fantastisch dat zijn stagiair een vlinder op haar naam heeft staan, maar de ontdekking heeft hem niet enorm verrast. Hij heeft een aantal dieren staan waarmee, zoals hij dat noemt, wat aan de hand is. Dat wilde hij door Noortje laten uitzoeken. “Dus het was wel een beetje voorbedachte rade.”

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×