Vaccinatie in de 'prikbus' in Leiden, zaterdag. Zo gaat de GGD de wijken in. (Foto: Rob van Dullemen).

Corona: zomerpiek ebt weg, wel twee Leidse sterfgevallen

De nieuwe besmettingen met het coronavirus zijn deze week verder gedaald. In de Leidse regio ligt de besmettingsgraad nu niet meer boven het landelijke gemiddelde. Ook de druk op de ziekenhuizen begint nu iets af te nemen.

Nog geen maand geleden telde Leiden in één week een recordaantal van 799 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Deze week worden het er zo’n 120. Dat is nog wel ruim twee keer zo veel als half juni, maar het blijft de goede kant op gaan. En datzelfde geldt ook landelijk.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

In de buurgemeentes is de zomerpiek, die zich vooral voordeed bij feestende jongeren die nog niet gevaccineerd waren, minder hoog geweest. Maar ook daar is hij duidelijk voorbij. Leiderdorp, Oegstgeest en Voorschoten gingen in drie weken van elk zo’n 85 besmettingen naar nu 25. En in Zoeterwoude ging het van 25 naar minder dan 10.

Ziekenhuisopnames
Sinds een week daalt ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames. De Leidse regio telde er in vier dagen één, de GGD-regio Hollands Midden negen. Dat is een stuk minder dan de 26 opnames van de hele vorige week.

Landelijk daalde het aantal opnames van vorige week honderd per dag naar nu tachtig. Tegelijk verlaten er net zo veel coronapatiënten het ziekenhuis en dus neemt ook het aantal bezette bedden niet meer toe. Dat schommelt nu rond de 680. Op de intensive care werd het nog wel iets drukker, met nu 200 bezette bedden.

Sterfgevallen
In de nasleep van de besmettingspiek zijn er wel weer patiënten zo ernstig ziek geworden dat ze alsnog aan Covid-19 overlijden. Dat aantal sterfgevallen liet deze week nog een stijging zien, van landelijk vier per dag naar nu zes per dag. In de Leidse regio waren voor het eerst in twee maanden twee nieuwe sterfgevallen. Het ging om twee Leidenaren.

Toch is de vrees dat alsnog veel ouderen met corona in het ziekenhuis zouden belanden en zouden overlijden, de afgelopen weken niet uitgekomen. De ‘vaccinatiedijken’ hebben gehouden. Degenen die nog wél in het ziekenhuis belandden, blijken in grote meerderheid (90 procent) niet of onvolledig gevaccineerd. En die groep wordt snel kleiner.

Vaccinatie
Of een nieuwe coronagolf in het najaar bedwongen kan worden, hangt van veel dingen af. Hoeveel mensen omen straks van vakantie terug met nieuwe, extra besmettelijke varianten? En hoe goed blijft de vaccinatie bescherming bieden?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat je na vaccinatie nog wel besmet kan raken, maar dat die kans wel een stuk kleiner is dan zonder prik. Ook is er minder kans dat je anderen besmet. Bovendien loop je veel minder risico om ernstig ziek te worden. Dat gaat straks allemaal op voor de 85% van de volwassen bevolking die dan wél geprikt is.

Prikbus
Het grootste risico ligt volgens de experts dan ook straks bij de groep mensen die nog niet gevaccineerd is. GGD gaat daarom nu met de ‘prikbus’ de wijken in om voor nog niet bereikte groepen de drempel voor vaccinatie verder te verlagen. Intussen worden grotere priklocaties juist stapsgewijs gesloten.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×