(Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

PvdA Voorschoten maakt zich zorgen om Wmo-voorstel: 'Een ongewenste situatie'

De gemeente Voorschoten gaat inwoners actief benaderen om af te zien van de vergoeding op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). En daar is de PvdA Voorschoten het niet mee eens. De gemeente wil hiermee bereiken dat huishoudens met een inkomen van boven de 3.400 euro bruto per maand afzien van de gemeentelijke vergoeding. Maar de PvdA vindt het vreemd dat mensen zelf moeten afzien van een tegemoetkoming waar ze volgens de wet recht op hebben.

Tegenhouden kan de PvdA het niet, want een meerderheid van de Voorschotense gemeenteraad steunde de aanpak van burgemeester en wethouder. Aanvankelijk leek de VVD zich ook tegen het plan te keren. Katrien van Meenen van de VVD noemde het bezuinigingsvoorstel op de Wmo ‘onhelder, onduidelijk en moeilijk uitvoerbaar voorstel’. Maar de coalitiepartij VVD steunde de wethouder uiteindelijk wel. Ook GroenLinks, D66 en SP stemden voor.

Het Voorschotense gemeentebestuur vindt dat huishoudens met een inkomen van boven de 3.400 euro bruto per maand geen gemeentelijke vergoeding meer moeten krijgen voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp. Momenteel betalen zij een eigen bijdrage van 19 euro per maand. De overige kosten worden door de gemeente betaald, wat bij drie uur huishoudelijke hulp per week op kan lopen tot ruim 110 euro.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.


De inkomensverdeling van de gemeente Voorschoten van de Wmo-voorziening Schoon Huis. (Bron: Gemeente Voorschoten/CBS).

Keukentafel
Arnold Posthuma (burgerraadslid PvdA Voorschoten) is niet blij met de nieuwe aanpak van de gemeente. “Het is heel raar dat mensen zelf af moeten zien van de gemeentelijke vergoeding. Het is landelijk geregeld bij wet. De gemeente interpreteert deze wet nu eigenlijk zelf op een andere manier. Ambtenaren worden opgeleid om het ‘keukentafelgesprek’ te voeren, waarin bewoners zelf moeten aangeven dat ze afzien van de vergoeding? Bizar.”

Het gaat Posthuma vooral om de manier waarop mensen worden aangespoord om zelf de beslissing te nemen. “Mensen die meer verdienen kunnen zelf meer bijdragen. Dat is wel logisch, maar het is raar dat die mensen er zelf van af zouden moeten zien. Mensen die bijvoorbeeld huishoudhulp nodig hebben, krijgen vaak ook te maken met andere kosten. Die huishoudhulp is dus echt niet het enige waar ze geld aan uit moeten geven.”

De Wmo moet ervoor zorgen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Gemeenten zijn op deze manier verantwoordelijk voor inwoners die niet meer op eigen kracht zelfredzaam zijn. Vormen van ondersteuning zijn huishoudelijke hulp, woningaanpassingen of extra ondersteuning voor mantelzorgers. Tevens kunnen ouderen of gehandicapten gebruikmaken van vervoer binnen de regio, bijvoorbeeld via de Regiotaxi of vrijwilligersvervoer. “Doordat deze kosten oplopen, probeert de gemeente hierop te bezuinigen. Volgens mij zijn er genoeg betere opties om op te bezuinigen dan op de zorg”, aldus Posthuma.

Dilemma
PvdA Voorschoten vindt de nieuwe aanpak ook onduidelijk. Het college stelt namelijk dat er niet zal worden getoetst op inkomen tijdens de Wmo-aanvraag. Maar doet het college een ‘moreel appèl’ op de bewoners met een hoger inkomen. Volgens Posthuma leidt dit tot onrust. “Wij zijn niet tegen een wettelijke regeling met een eigen bijdrage naar financiële draagkracht. Maar bewoners moeten echter niet onder druk worden gezet om af te zien van een vergoeding. Dit is een ongewenste situatie.”

En dat is waar het gemeentebestuur op aanstuurt volgens de PvdA. Bewoners met een hoger inkomen zouden bij de aanvraag tijdens het keukentafelgesprek met de gemeenteambtenaar zelf af moeten zien van de Wmo-voorziening. “Als PvdA- fractie denken we dat het niet mogelijk is om enerzijds een moreel appèl te doen op inkomen en anderzijds niet te toetsen op inkomen. Het kan niet van beiden één zijn. De vergoeding is nu gewoon vastgelegd.” De PvdA wil dan ook scherp gaan toezien op mogelijke informele inkomenstoetsen in de toekomst.

Advertentie

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×