(Foto's : Chris de Waard).

Winkel van Leidse makers nu open op vaste stek

Vrijdagmiddag opende wethouder Paul Dirkse officieel het nieuwe onderkomen van Leiden Made. Een winkel van vijf Leidse makers die elk een dag per week in de winkel staan en de rest van de week hun producten maken.

Het initiatief begon vorig jaar in De Buurt. De pop-upplek bij het Pesthuis bood Leidse ondernemers een plekje aan om de eigen spullen te verkopen en dat beviel zo goed dat Leiden Made na de zomer werd voortgezet op een tijdelijke locatie in de Haarlemmerstraat. Met hulp van het Leidse Stimuleringsfonds, door de gemeente in het leven geroepen om Leidse ondernemers tijdens de coronapandemie extra te ondersteunen, is nu een vast stek gevonden in de Hooglandse Kerksteeg.

Samenwerkingsverbanden zijn belangrijk om een bijdrage uit die pot te krijgen en daar is dit een mooi voorbeeld van. Niet alleen omdat vijf ondernemers de handen ineen hebben geslagen, maar ze geven bovendien elke maand twee Leidse makers een ‘gastplek’ in de winkel. “Dat daar echt behoefte aan was onder Leidse makers blijkt wel uit het feit dat onze kalender van wisselende makers voor de komende anderhalf jaar al vol zit”, vertelt Sophie van Alphen. Ze is een van de vijf ondernemers en maakt onder de naam ‘Zoets van Sophie’ lekkernijen zoals nougat, caramel, jam en siroop.

Binnen het collectief van de vijf Leidse zelfstandige makers is ook ‘Happy Dreamer’ van Esther Bakker actief. Ze maakt houten sieraden en decoraties. Blubber & Glas van Rico en Carolien verkoopt unieke handgemaakte gebruiksvoorwerpen van keramiek en Knots with Cats is het bedrijf van Britte die handgeknoopte macaramé maakt. Lililoop Fashion is de vijfde vaste ondernemer. Lisa maakt baby-en kinderkleding en accessoires. Daarnaast zijn in augustus ook de duurzame houten koptelefoons met levenslange garantie van producten te koop van Woodies te koop bij Leiden Made en ook tekeningen van Leiden (ook in opdracht) van Leidse lijntjes.

Doel van Leiden Made is naast kansen bieden aan lokale Leidse makers ook het verbinden en inspireren van Leidse makers en het bieden van duurzaam, lokaal handgemaakte cadeautjes aan Leidse inwoners. Van Alphen: “Want daarmee geef je iemand een waardevol cadeautje met een verhaal.” Ook is het voor de makers een laagdrempelige manier om commerciële kennis en ervaring op te doen.

Advertentie

Cultuur Economie Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×