(Foto: Sleutelstad).

Hogeschool kijkt uit naar heropening: 'Belangrijk dat studenten weer naar college kunnen'

Het zou ‘een enorme opluchting’ zijn als het kabinet vanavond inderdaad besluit dat de coronamaatregelen op mbo’s, hogescholen en universiteiten worden losgelaten. Dat zegt Joeri van den Steenhoven, lid van het college van bestuur van de Hogeschool Leiden. Meerdere media melden dat vanaf komend schooljaar onder andere de anderhalvemetermaatregel niet meer geldt. Studenten kunnen dan weer voor het grootste deel fysiek naar school.

Onderwijs doe je volgens Van den Steenhoven samen, zegt hij tegen mediapartner Omroep West. Samen in een werkgroep zitten, samen in een collegezaal discussiĆ«ren. De afgelopen anderhalf jaar waren de lessen online, wat zorgt dat de interactie een stuk minder wordt. “Als die dynamiek en die samenhorigheid wegvalt dan leidt dat tot eenzaamheid. Met een afname van de plezier en motivatie als gevolg.”

Voor een groot deel terugkeren naar het fysieke onderwijs is volgens Van den Steenhoven essentieel. “Het is belangrijk dat studenten weer naar college kunnen. Sommige studenten hebben hun hogeschool of universiteit nog amper van binnen gezien, omdat ze sinds de start van hun studie thuis les krijgen.”

Veilige heropening
Vrijdagavond, tijdens de persconferentie van het demissionaire kabinet, worden de nieuwe maatregelen volledig bekend gemaakt. Mocht het zo zijn dat scholen weer open kunnen, dan gaat de Hogeschool Leiden weer open. “De hogeschool gaat voor een groot deel terugkeren naar fysiek onderwijs waarbij iedereen weer aanwezig kan zijn”, zegt Van den Steenhoven.

Wel zegt het bestuurslid dat de hogeschool niet alle maatregelen gaat loslaten. “De looproutes in de gang en een maximum van 75 studenten in een collegezaal zijn maatregelen die blijven. Ook blijft een heel klein gedeelte van de lessen online.” Daarnaast is de hogeschool met andere instellingen uit de stad een campagne gestart om te zorgen dat studenten voor het begin van het schooljaar volledig gevaccineerd zijn. Met deze maatregelen hoopt de Hogeschool Leiden op een ‘veilige start.’

Advertentie

Leiden Onderwijs Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×