Op de Papengracht zijn verschillende studentenhuizen gevestigd. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Studenten verdacht van mishandeling 20-jarige verenigingsgenoot

De mishandeling van een 20-jarige student begin augustus vond plaats voor een huis van studentenvereniging Minerva waar op dat moment een huisfeest gaande was. Dat bevestigt de vereniging desgevraagd. Zowel het slachtoffer als twee van de drie opgepakte verdachten zijn lid van de vereniging en kenden elkaar. De politie doet nog onderzoek naar de zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit.

Nadat de politie deze week bekend maakte dat er drie verdachten zijn opgepakt voor een mishandeling op de Papengracht, komt de geruchtenmolen snel op gang. In diverse Whatsapp-groepen van studentenvereniging Minerva worden namen genoemd van mogelijke verdachten en het slachtoffer. Ook het huis waar op het moment van de mishandeling een feest aan de gang was, wordt genoemd. De enkele bewoners van dat huis die donderdagmiddag thuis zijn, willen niet veel zeggen over wat er zich heeft afgespeeld.

“We weten niks, we waren op vakantie”, is de algemene strekking van hun verhaal. Dat is ook hun reactie op het gerucht dat er naast de mishandeling op straat ook iemand door een raam zou zijn geduwd tijdens het feestje. Daarbij wordt ook de naam genoemd van degene die eerder met een luchtbuks op zwemmende studenten schoot. “Er gaan veel verhalen rond, ik kan maar beter niks zeggen denk ik. Want: wat zijn de feiten?”, vraagt een van de bewoonsters zich af.

Eigen rechter spelen
Daarover weet het Openbaar Ministerie (OM) meer. Bijvoorbeeld dat het slachtoffer van de mishandeling zwaargewond is geraakt en dat de drie twintigers worden verdacht van openlijke geweldpleging. De maximale straf die daarvoor opgelegd kan worden, loopt op tot enkele jaren gevangenis. Over een ander incident op dezelfde avond is bij het OM niks bekend. Dat geldt ook voor eventuele betrokkenheid van degene die eerder met een luchtbuks schoot.

Voorzitter Cato Colenbrander van Minerva heeft van de mishandeling op straat gehoord en naar aanleiding daarvan contact gehad met de politie. Ze wacht het politieonderzoek af voordat er vanuit de vereniging sancties worden opgelegd aan de daders, maar de twee leden die van het geweld verdacht worden zijn voorlopig niet welkom op de vereniging. “Dit incident heeft zodanig ernstige gevolgen dat we ook intern sancties zullen opleggen. Maar we gaan niet voor eigen rechter spelen.”

Herstellen
Het studentenleven heeft zich in het afgelopen coronajaar voor een belangrijk deel van de verenigingen verplaatst naar studentenhuizen. Bij gebrek aan feestmogelijkheden bij de vereniging worden vaak huisfeesten georganiseerd. “Daar hebben wij als geen vereniging geen invloed op, dat is de verantwoordelijkheid van de bewoners zelf”, legt Colenbrander uit. “Het is verschrikkelijk dat zoiets is gebeurt, we kunnen onze leden alleen maar op het hart drukken wat hun rol in de samenleving is.”

Zowel het OM als Minerva willen niet al veel zeggen over hoe het nu met het slachtoffer gaat. “Het is niet aan ons om dat te communiceren”, aldus een woordvoerder van het OM. Dat vindt ook Colenbrander die wel zegt dat het hem naar omstandigheden goed gaat, maar dat het slachtoffer ‘hier wel een enorme tik van heeft gehad’. Hij is thuis aan het herstellen van de mishandeling.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×