Lachgas kan onder meer vanuit een patroon voor een slagroomspuit worden gehaald.

Vervoer en gebruik lachgas nu ook verboden in Leiderdorp

Het is in Leiderdorp vanaf deze week verboden om lachgas te gebruiken, voorbereidingen te treffen voor het gebruik ervan of het bij je te hebben. Het gemeentebestuur probeert de overlast van het lachgasgebruik op deze manier aan te pakken. Om verplaatsing van het gebruik naar andere plekken te voorkomen, geldt het verbod voor de hele gemeente.

Een landelijk verbod op het gebruik van lachgas is er nog niet omdat dat lastig te regelen is in de wet. Distikstofmonoxide, zoals het gas waar je van in een roes terecht kunt komen officieel heet, wordt namelijk ook gebruikt voor bijvoorbeeld slagroompatronen en in het ziekenhuis. Een compleet verbod op gebruik van het gas zou dus veel ongewenste neveneffecten hebben. Daarom regelen gemeenten het nu zelf in de Algemene Plaatselijke Verordening.

In Leiderdorp werd eind 2019 al opgeroepen tot een dergelijk verbod. In de gemeenteraad werd toen aan de kaak gesteld dat lachgas door steeds jongere kinderen wordt gebruikt en burgemeester Laila Driessen maakte zich zorgen over de gezondheidsrisico’s van het gebruik. Dat laatste argument wordt nu, in combinatie met het tegengaan van overlast, gebruikt om een algeheel verbod op het recreatief gebruik van lachgas in te stellen.

Leiderdorp is de vierde gemeente in de Leidse regio die dergelijk gebruik van lachgas verbiedt; Leiden, Oegstgeest en Voorschoten gingen hierin al voor. Alleen Zoeterwoude heeft nog geen lachgasverbod in de lokale regelgeving opgenomen.

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×