Jongeren ondernemen een vierdaagse suptocht om plastic uit de Vliet te vissen. (Foto's: Clean Sup)

Suppende jongeren gaan plastic in de Vliet opruimen

Jongeren gaan in vier dagen tijd al suppend het plastic uit de Vliet tussen Leiden en Delft halen. Ze doen dit op een vierdaagse tocht die begint bij Lot en de Walvis in de Leidse haven en eindigt bij de Hooikade in Delft.

De groep gaat aanstaande dinsdagochtend van start met De Vliet Clean SUP. Elke dag suppen ze vijf tot zeven kilometer. Omdat dat onder bepaalde weeromstandigheden een uur of 3 a 3,5 uur suppen kan zijn, wisselen de deelnemers elkaar af vertelt Gert Scholten van de waterscout Hubertus-Brandaan Voorburg. De scouts van Hubertus-Brandaan gaan namelijk de planken op. “En in ieder geval onze jongste leden gaan elkaar afwisselen.”

Microplastics
Zo’n twaalf planken gaan op pad vertelt Scholten. Doel van de tocht is om het plastic uit de Vliet te vissen en om de jeugd bewust te maken van plastic vervuiling. De TU Delft heeft zich ook aangesloten bij het evenement. Het Waterlab van de TU Delft heeft samen met Stichting The Ocean Movement een sleepnet ontwikkeld dat achter supplanken kan hangen en microplastics uit het water vist. Dit is, aldus organisator Clean Sup, een eerste stap richting een goede monitoringsstrategie van microplastics in zoete wateren met behulp van burgers (citizen science). Door dit een aantal jaar op rij te ontwikkelen en uit te breiden naar andere rivieren en binnenwateren hoopt Clean Sup de problemen met de onzichtbare microplastics zichtbaar te maken.

Plastic soep surfer
Plastic soup surfer Merijn Tinga helpt als special guest mee op de eerste supdag. De jongeren worden begeleid door ervaren instructeurs van SUPBinckies en begeleiders van waterscoutingverenigingen in bootjes en een opvallende gele boot in de vorm van een klomp. Dit is de mascotte van het WK Zeilen in Den Haag in 2022 en 2023.

Naast de vierdaagse suptocht organiseert Clean Sup in de laatste week van de schoolvakantie ook activiteiten aan de wal. Zo wordt er bijvoorbeeld ook afval gesupt in de wijk, kunnen kinderen waterproefjes doen en van gerecycled plastic nieuwe producten maken.

(Foto’s: Clean Sup)

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×