Het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten. (Foto: Rob van Dullemen).

Boris Bayer neemt Ambachts- en Baljuwhuis over

De Wassenaarse vastgoedondernemer Boris Bayer is de koper van het Ambachts- en Baljuwhuis in Voorschoten. Dat bevestigt hij vanuit Turkije aan de redactie van Sleutelstad. Wat hij precies met het monumentale pand aan de Voorstraat gaat doen, laat hij nog even in het midden, maar de horecafunctie wil hij behouden.

Daarvoor moet Bayer overeenstemming bereiken met de huidige huurder Jos Kriek die ook een bod deed op het Ambachts- en Baljuwhuis, maar achter het net viste. “Ik heb geen zin in geruzie en ik wil er graag met Kriek uitkomen”, zegt Bayer. Voor hoeveel Bayer het monumentale pand koopt is niet bekend. “Ik heb marktconform geboden”, zegt Bayer.

Geld
Met de keuze voor Bayer als koper van het pand in het hart van Voorschoten lijkt er een einde te komen aan een lang proces. Vier jaar geleden kwam Kriek met het idee om het te kopen. Hij had al een deal met de gemeente, maar op het laatste moment blokkeerde de gemeenteraad de verkoop. Meerdere partijen moesten kunnen meebieden en de wethouder droeg het dossier over omdat hij zelf betrokken was bij een van de geïnteresseerde partijen, de Heerensocieteit. Er werd een commissie met anonieme adviseurs in het leven geroepen die de biedingen moest begeleiden. Die heeft de keuze nu dus laten vallen op het bod van Bayer.

Kriek voelde zich al gepiepeld, maar noemt de gang van zaken nu ‘schandalig’ en ’triest’. Hij heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. “Er is gezegd dat een ander plan beter is en┬á dat die partij een beter bod heeft gedaan. Het geld wint het.” Kriek staat wel positief tegenover een gesprek met de nieuwe koper. “Als we er uit kunnen komen, dan komen we er uit.”

Stokje
Dat Bayer het pand daadwerkelijk mag gaan kopen staat nog niet honderd procent vast. Op 9 oktober neemt de Voorschotense gemeenteraad een besluit over de verkoop. Die heeft zich eerder verzekerd van het laatste woord en bovendien staken de raadsleden eerder ook al een stokje voor de verkoop.

Advertentie

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×