Het podium van het NK Sprint bij de vrouwen. (Foto's: Emile van Aelst).

Nederlandse Olympiërs domineren NK Triathlon in Leiderdorp

De Baanderij Triathlon Leiderdorp was zondag de trotse organisator van twee NK’s, een Eredivisiewedstrijd en ook de eerste stop na de Olympische Spelen voor vier toptriatleten. Olympiërs Rachel Klamer en Jorik van Egdom maakten hun favorietenrol waar en schreven het NK sprint op hun naam.

Syriër Mohamad Maso die in Tokio meedeed met het vluchtelingen team streed ook mee om de titel, maar kwam slechts tot een 13e plaats. De derde Nederlandse Olympiër, Marco van der Stel, voelde zich niet fit genoeg en meldde zich af voor de wedstrijd.

Voor de Leiderdorpse Triathlon was het de eerste keer dat er een NK jeugd, NK sprint en een Eredivisiewedstrijd georganiseerd mocht worden. “Het was super”, vertelt organisator Jeroen Fakkeldij. Normaal moet een organisatie aan strenge eisen voldoen, maar omdat de wedstrijden in Nijmegen door de coronamaatregelen eerder dit jaar niet door konden gaan, kreeg de Leiderdorpse organisatie ze toegewezen.

Fakkeldij: “De atleten, officials en mensen van de bond waren allemaal enthousiast. En het is helemaal mooi als de favorieten ook nog eens winnen. Ze hebben het zeker niet cadeau gekregen. Het was een echte wedstrijd.” De winnaars werden na afloop meteen bij de speaker geroepen en vertelden daar dat ze het een mooie wedstrijd vonden en blij waren weer eens in Nederland te kunnen racen.

Door de geldende coronamaatregelen moest het publiek thuisblijven en de wedstrijd via een livestram volgen. Toch was de sfeer op het terrein goed. Officials, coaches en begeleiders waren met een negatieve coronatest, vaccinatie- of herstelbewijs namelijk wel welkom bij de wedstrijd. “Er waren zo’n tachtig mensen aanwezig waardoor er toch een leuke sfeer ontstond. Uiteraard konden ze allemaal anderhalve meter afstand houden.

Prijzengeld
De organisatie van een nieuw NK ziet Fakkeldij op korte termijn niet gebeuren. Zelfs niet na deze succesvol verlopen nationale kampioenschappen. Dat heeft te maken met de eisen die worden gesteld aan de organisatie van een NK. “Van te voren moet je daarvoor een bidbook opstellen. Dan lopen we meteen al tegen de eis van het prijzengeld aan. Dat is bij een NK in totaal 2500,- euro. Daar kunnen wij gewoon niet aan voldoen, dat is op dit moment ons gehele sponsorbudget.” Of deze editie van 2021 nog positieve gevolgen heeft voor volgend jaar, moet nog blijken.

De uitslagen van alle wedstrijden zijn online te bekijken. Zeker het vermelden waard zijn nog de winnaars van het NK jeugd. Dat waren Senna Plasschaert en Puck Oudeman.

Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×