Zonder check kwamen studenten er dit keer niet in bij de El Cid. (Foto: Rob van Dullemen).

Corona suddert door, maar geen grote uitbraken

Het aantal nieuwe besmettingen in Leiden en omstreken is opnieuw licht gedaald. Onze regio doet het daarmee iets beter dan de rest van het land. Toch blijft het coronavirus veel actiever dan vorige zomer. Grote uitbraken bleven deze maand nog uit, maar de vraag is of dat na de vakanties zo blijft.

De besmettelijke Deltavariant zorgt deze zomer in veel landen voor spanning. Ook in diverse landen die de pandemie onder controle leken te hebben, liepen de besmettingen weer op. Vooral niet-gevaccineerden komen in het ziekenhuis, maar ook 70-plussers met een zwak immuunsysteem blijken een half jaar na vaccinatie weer kwetsbaar.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Zes keer zoveel bedden
In Nederland houdt het virus zich, vergeleken met de heftige besmettingspiek van half juli, nu redelijk rustig. De sluiting van het nachtleven en het actieve testen bij evenementen – waaronder ook de Leidse El Cid week – remmen de besmettingen af. Maar tegelijk blijft een serieuze verdere daling uit: een reden voor kopzorgen over de komende weken.

Er zijn nog steeds 660 ziekenhuisbedden bezet door corona, zes keer zo veel als een jaar geleden. En dat aantal daalt ook niet echt. Op de intensive care liggen nu 220 coronapatiënten. Een flink deel van hen overleeft de ziekte, maar houdt nog wel maandenlang klachten. De kans is groot dat die cijfers in het najaar weer gaan oplopen omdat het virus blijft circuleren en vrij snel de ongevaccineerden en kwetsbare ouderen zal kunnen vinden.

Leidse coronadoden
In Leiden en omgeving daalt het aantal nieuwe besmettingen iets harder dan elders in Nederland. In twee weken tijd ging er zo’n twintig procent van de cijfers af. De stad Leiden ging van 124 naar 104 gevallenen in de buurgemeentes gebeurde iets vergelijkbaars.

Per honderdduizend inwoners telde de Leidse regio afgelopen week 77 nieuwe besmettingen en datzelfde gold voor de GGD-regio Hollands Midden. Beide cijfers waren een stuk beter dan het landelijke gemiddelde van 97.

Toch zorgde juist Leiden voor minder goed nieuws. In de nasleep van de besmettingsgolf van juli kende de stad deze maand een vrij hoog aantal ziekenhuisopnames (7 stuks). Ook telde Leiden als enige in de regio een cluster coronadoden: in twee weken tijd ging het om 4 sterfgevallen. De rest van de GGD-regio, met ruim zes keer zoveel inwoners als Leiden, telde er maar 3.

Studenten terug
Intussen zijn de studenten terug in de stad. Samen met andere jongeren – en vooral ook terugkerende vakantiegangers – speelden zij een sleutelrol in vorige besmettingsgolven. Het is nog te vroeg voor voorspellingen over hoe het in september zal gaan. Maar in de EL CID, de introductiedagen voor studenten, is er wel veel werk van gemaakt om nieuwe besmettingsgolven te voorkomen.

In een week tijd zijn 7000 deelnemers aan de EL CID getest op corona. Dat leverde maar 10 positieve gevallen op. Deze jongeren moesten thuisblijven, net als hun naaste contacten. De GGD en de studentenverenigingen blikten dit weekend terug op de goede samenwerking. Maar of er onder de feestende studenten echt geen nieuwe uitbraken zijn ontstaan, wordt pas begin september duidelijk.

Onderwijs weer open
Intussen zetten de universiteiten en de hogeschool zich schrap voor de terugkeer van ‘fysiek’ onderwijs, zonder anderhalve meter afstand. Veel studenten snakken ernaar, een deel van de docenten maakt zich wel zorgen. Het zal daarom nog even duren voordat alles in het hoger onderwijs weer echt ‘normaal’ is.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×