Wethouder Rik van Woudenberg bij oplaadpaal in Leiderdorp. (Foto: J.P. Kranenburg).

Aantal laadpalen elektrische auto's blijft achter in de Leidse regio

Het aantal openbare laadpalen voor elektrische auto’s in de Leidse regio is in een jaar gestegen van 559 tot 709 stuks. Deze toename blijft achter vergeleken met de groei in de provincie. In Leiderdorp zijn het afgelopen jaar 98 laadpalen bijplaatst waardoor er nu 164 laadplaatsen zijn gerealiseerd.

Mensen die hun elektrische auto niet kunnen opladen op eigen terrein zijn afhankelijk van openbare laadpunten. Het gemiddeld aantal laadpalen in de provincie is volgens een onderzoek van vergelijkingssite Independer 7,5 per 1.000 huishoudens. Met 13,4 laadpalen per 1.000 huishoudens ‘scoort’ Leiderdorp ver boven gemiddeld.

De gemeente Leiden realiseerde in het afgelopen jaar slechts 37 openbare laadpalen. Met in totaal 390 palen heeft Leiden 5,7 laadpalen per 1.000 huishoudens beschikbaar. Dat is vergeleken met de buurgemeenten het laagste aantal laadpalen. Ook in Voorschoten en Oegstgeest ligt het aantal openbare laadpalen onder het provinciaal gemiddelde. Inwoners met een elektrische auto moeten het in beide gemeenten doen met ongeveer 6 openbare laadpalen per 1.000 huishoudens. In Zoeterwoude ligt het gemiddeld aantal laadpalen per 1.000 huishoudens gelijk op het niveau van de provincie (7,5).

Het aantal laadpunten stijgt veel minder snel dan de hoeveelheid elektrische auto’s op de weg. De toename in de Leidse regio bedroeg 27 procent, terwijl de gemiddelde groei in de provincie is uitgekomen op ruim 31 procent. Het aantal elektrische auto’s steeg het afgelopen jaar in Nederland met 67 procent. De toename van elektrische auto’s is zo groot dat het begin dit jaar één laadpunt per 4,6 elektrische auto’s beschikbaar is. Twee jaar eerder werd één laadpaal nog gedeeld door 2,2 auto’s.

De vergelijkingssite Independer stelt dat door deze scheefgroei het voor mensen met een elektrische auto dus steeds lastiger wordt om goed bereikbare en beschikbare openbare laadpalen te vinden. Omdat de meeste elektrische auto’s worden geleased is het niet bekend hoeveel elektrische auto’s er in de Leidse regio rijden.

Advertentie

Maatschappij Nieuws Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×