(Foto: PR).

Volt wil meedoen aan gemeenteraadsverkiezingen Leiden

De politieke partij Volt, die in de Tweede Kamer drie zetels heeft, wil in Leiden mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De partij is nog bezig met het zoeken van geschikte kandidaten, maar als dat lukt staan ze volgend jaar op het stembiljet.

In Leiden heeft Volt al een bestuur en een commissie die kandidaten aan het werven is. Het enige dat nog ontbreekt is een volwaardige lijst met mensen die de gemeenteraad in willen. “Daar zijn we mee bezig, maar we hebben ook te maken met richtlijnen vanuit de landelijke partij die we natuurlijk willen volgen”, zegt bestuurslid Marc Wennekes. “Zo moet de lijst voor de helft uit mannen en voor de andere helft uit vrouwen bestaan. Het is nog een uitdaging om geschikte vrouwen te vinden omdat we zien dat mannen meer interesse tonen in politiek.”

Volt staat bekend als een pan-Europese partij. Dat wil zeggen dat ze in meerdere landen actief zijn. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar haalden ze drie zetels. Het sluit niet uit dat ze hun geluid ook lokaal willen laten horen. “We willen weten wat de invloed van Europa is op gemeentelijk niveau. En we willen weten wat er speelt in de samenleving”, zegt Marc Wennekes.

Roomburgerparkreferendum
Volt gaat in de Leidse gemeenteraad vooral de concurrentie aan met partijen als D66, GroenLinks en de PvdA. “We we zijn ook progressief, duurzaam en sociaal, maar sommige dingen hadden we hier anders gedaan”, zegt het bestuurslid uit Leiden die doelt op het Roomburgerparkreferendum. “We geven de voorkeur aan burgerinitiatieven en burgerfora zodat je aan de voorkant van het proces de stem van de burger mee kan nemen. Achteraf een vraag die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoord kan worden, dat hebben we liever niet.”

Als alles volgens de planning verloopt, wordt de lijst van Volt op 6 november bekend gemaakt.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×