Magda Römgens (rechts) met partner Mien Kluiters. (Foto: Robbert Beurse).

Mrs. Pride Senior roept studenten op: 'Laat ons niet terug de kast in gaan'

De kersverse Mrs. Senior Pride 2021, Magda Römgens, staat ondanks haar hoge leeftijd nog geregeld voor de klas. Tijdens gastcolleges aan mbo en hbo-studenten vertelt de 84-jarige hoe het is om een roze oudere te zijn. Met het delen van haar levensverhaal wil Römgens meer begrip kweken en daarmee voorkomen dat leeftijdsgenoten hun seksuele voorkeur weer gaan verzwijgen.

“Als mensen van mijn leeftijd hulp of zorg nodig hebben, komen zorgverleners heel dichtbij. Veel ouderen vinden het dan moeilijk om voor hun geaardheid uit te komen en kiezen ervoor om niet meer ongewapend de wereld tegemoet te treden. Ze gaan terug in de kast. Dat vind ik in-en-in triest”, vertelt Römgens.

Roze driehoek
Volgens de seniore voorvechter van vrijheid voor de lhbtiq+-gemeenschap is de aandacht voor geaardheid binnen zorginstellingen steeds minder. Ze roept studenten van nu op om het tij te keren. “Als je bijvoorbeeld verpleegkundige bent, kun je eens goed rondkijken op de kamer van een client. Staat er een foto van iemand van hetzelfde geslacht? Of vind je ergens een roze driehoek? Praat er dan eens over. Daarmee geef je de oudere het gevoel dat het ok is, dat ze kunnen zijn wie ze zijn.”

Krulletjes
Roze ouderen zijn opgegroeid in een tijd waarin over homoseksualiteit werd gezwegen. “Toen ik jong was trouwde een meisje met een jongen. Iets anders bestond gewoon niet”, vertelt Römgens. Gevoelens die ze had voor een klasgenoot werden afgedaan als vriendschap. “Maar het was veel meer dan dat. Ik vond haar heel erg leuk en was helemaal weg van de krulletjes die ze in haar nek had. Nu weet ik dat dat verliefdheid was. Toen kwam het niet eens in mij op.”

Broer
Na haar opleiding trouwde Römgens met de oudste broer van het meisje waar ze verliefd op was. “De eerste jaren hadden we best een goed huwelijk. Maar er ontbrak wel wat van mijn kant”, vertelt ze hierover. Een scheiding volgde waarna Römgens voor het eerst écht verliefd werd. “Op werk werd ik tot over mijn oren verliefd op een collega. En ik bofte, want zij ook op mij!”

Inmiddels zijn Magda Römgens en Mien Kluiters 43 jaar samen. “En nog elke dag gelukkig”, lacht de oudste Mrs. Senior Pride ooit.

Advertentie

Interview Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×